Prvi park za rashlađivanje u Beču

0

Ukoliko se za vrijeme ljetnih vrućina nađete u Beču, napravite predah u prvom parku za rashlađivanje –parku Esterhazy. Bečka opština Mariahilf, preduzeće „Gradski parkovi“ i akvarijum „Kuća mora“ najavili su da će u ovom parku sljedeće godine biti izgrađena zona za rashlađivanje sa vodenim fontanama i mlaznicama za prskanje vodene magle na površini od 10600 kvadratnih metara.

U središtu parka biće postavljeni „tuševi“ sa vodenom maglom i zasađene biljke i sjenovito drveće. Pored toga biće uklonjen dio asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cvjetne leje i travnjaci. Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za 6 stepeni.

U borbi protiv klimatskih promjena Beč intenzivno radi na stvaranju novih zelenih površina. Čak 53 posto površine Beča pokriveno je zelenilom. Austrijska prijestonica trenutno ima 990 parkova tj. 480.000 stabala. Zelene površine su neophodne za odmor i zdravlje sugrađana. „U našem gradu svi treba da se osjećaju dobro, nezavisno od toga gdje stanuju i koliko im je dubok džep“, izjavila je članica Gradskog veća za životnu sredinu Grada Beča, Ulli Sima.

Za sljedeću godinu su najavljeni projekti izgradnje i renoviranja oko 137 hiljada kvadratnih metara parkova. Troškovi radova će iznositi 9,3 miliona eura. Takođe, Beč će svojim opštinama sljedeće godine obezbijediti 2,3 miliona eura za projekte rashlađivanja i 8 miliona eura za sadnju novog drveća. Takođe, u okviru budžeta od 8 miliona eura izdvojena su sredstva za sadnju novih biljaka u gusto naseljenim dijelovima grada.

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Rhys Hughes

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 1