Prva retrospektivna izložba Bruce Davidsona u Beču

0

Ovog ljeta će Bečlije i svi oni koji budu boravili u Beču imati priliku da pogledaju prvu retrospektivnu izložbu legendarnog fotografa Bruce Davidsona u Austriji. Kao vodeći predstavnik humanističke fotografije jedan je od najpoznatijih članova agencije „Magnum Photos“. Agencija, koju su 1947. godine osnovali Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger i David Seymour, ove godine slavi 70 godina postojanja.

Bruce Davidson je svojim reportažama o subkulturama i marginalizovanim društvenim grupama postavio temelje tog fotografskog žanra. Izložba Davidsonovih djela predstaviće njegovo stvaralaštvo u rasponu od pet decenija, sve do posljednjeg projekta „Priroda Los Anđelesa“ („Nature of Los Angeles“). U centru izložbe biće njegove najpoznatije serije fotografija kao što su „Bruklin banda“ („Brooklyn Gang“), „Istočna 100. ulica“ („East 100th Street“) i „Vrijeme promjena: Pokret za građanska prava“ („Time of Change: Civil Rights Movement“).

Davidsonov strastveni odnos prema fotografiji počeo je vrlo rano, kada je imao samo deset godina. Njegova djela nisu pod uticajem određenog stila, već predstavljaju lični pogled na svijet koji je obilježio njegovo stvaralaštvo i odražava se u ponavljanju i suprotstavljanju tema i karaktera. Ljudi koji su portretisani na slikama dozvoljavaju pristup svom životu, jer imaju povjerenje u fotografa, čak i kada su kontroverzne teme u pitanju. Njegovo djelo je moralno priznanje teškoj svakodnevici i nesigurnim okolnostima u kojima žive njegovi protagonisti.

Izložba će biti otvorena 14. juna 2017. godine u prisustvu fotografa i moći će da se posjeti do 13. avgusta 2017. godine. Nakon Madrida i Barselone izložba gostuje u Beču tokom ljeta, pa nastavlja put u Roterdam i Bilbao.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: The Selma March, Alabama, 1965.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × = 15