Prva parada osoba sa invaliditetom u Beču

0

Povodom desetogodišnjice „Konvencije UN-a o inkluziji i pravima osoba sa invaliditetom“ u Beču je nedavno organizovana prva „Parada snage“ („Power Parade“) za osobe sa invaliditetom. Moto ovog događaja kojim se proslavlja njihovo pravo na samostalan život glasio je “Svi za sve“. Više od 60 institucija organizovalo je skup na bečkom Heldenplatzu u cilju podizanja svijesti o ljudima koji žive sa invaliditetom.

Zanimljivo je što su osobe sa invaliditetom učestvovale u organizaciji ove proslave i cjelokupnog scenskog programa, bilo da su u pitanju slijepe ili gluvonijeme osobe,  osobe sa bilo kakvim smetnjama u razvoju ili fizičkim poteškoćama. Pored muzičkog programa organizovana su različita predavanja i radionice za djecu.

„Parade snage“ se od 2004. godine održavaju u SAD-u sa ciljem da svojim prisustvom podignu svijest društva o osobama sa invaliditetom. Ove godine je inicijativa prvi put organizovana u Beču čime je poslat jasan znak tolerancije, poštovanja, zajedništva, jednakosti i brige jednog društva o svim njegovim članovima.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Lukas Ilgner/Österreichischer Behindertenrat

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 18