Protesti #1od5miliona u Beču: „Evropa nema prava na ćutanje“

1

U subotu 23. februara u 15 časova ispred Kuće Evropske unije u Beču, u organizaciji inicijative „Protiv diktature Beč“ održan je skup podrške građanskim protestima u Srbiji pod imenom “1 od 5 miliona, Beč”.

Po hladnom i sunčanom danu sakupilo se oko dvije stotine građanki i građana Beča, koji su svojim prisustvom poslali snažnu poruku podrške svima koji protestvuju u Srbiji, kao i poruku Evropskoj uniji da ne ćuti i da podrži sve građanke i građane u Srbiji koji brane elementarna ljudska prava i tekovine demokratije.

Moderatorka programa Katarina Kaupa se postarala da na oba jezika, njemačkom i srpskom, predstavi sve govornike na skupu.

Prvi govornik, Dušan Stojanović, naučni saradnik na Univerzitetu Beč je svojim obraćanjem objasnio zašto je skup održan ispred Kuće Evropske unije. U svom govoru je naglasio kako se u ime prividne stabilnosti toleriše režim u Srbiji. Naveo je da je na protestima u Srbiji pokazana visoka svijest o slobodi, pravdi i jednakosti, čime su građani pokazali zrelost za razliku od svojih političkih elita. Te vrijednosti se brane na ulicama gradova Srbije zato što su institucije ukradene, kao i sama država, naglašava Stojanović.

„Zato se danas mi nalazimo ispred Kuće Evropske unije, naše kuće, kako bi odbranili njene temeljne vrijednosti za koje se bore građanke i građani Srbije“, poručuje Stojanović. „Evropa nam je uzor i vodilja, ako ona ćuti na dešavanja u Srbiji, mi smo zbunjeni i osjećamo se izgubljeno“, navodi se dalje. Kroz svoj govor je pozvao Evropu da kao „naša velika porodica stane iza nas“ jer „mi branimo njenu čast i reputaciju u Srbiji“. Na kraju je naglašeno da Evropa nema prava na ćutanje, uzmicanje i odustajanje, što je propraćeno aplauzima prisutnih.

Druga govornica, Marina Urošević, studentkinja na Tehničkom univerzitetu u Beču, se osvrnula na odlazak mladih iz Srbije. U svom govoru je navela kako su mnogi primorani da odu i kako osjećaju da nemaju gdje da se vrate. Srbija je zemlja u kojoj su diplome obezvrijeđene, ljudska prava urušena, zemlja u kojoj se toleriše nasilje, a život svodi na puko preživljavanje, ističe Uroševićeva. Naglašena je nezainteresovanost države za odlazak mladih i besmisao kampanje za porast nataliteta u Srbiji.

„Loše nam je kada se vratimo u svoju domovinu, a ona je svakog dana sve više oronula“, poručuje Uroševićeva. Na kraju je istaknut apel „Želimo da imamo gdje da se vratimo“.

Treća govornica na skupu je bila austrijska novinarka i spisateljica Evelyn Schalk. Kao osoba koja prati dešavanja, ne samo u Austriji, već i u regionu, objavljivala je brojne tekstove o protestima u Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Albaniji. Njen nastup je bio u formi intervjua koji je vodila Katarina Kaupa, voditeljka programa. Naglasila je kako je slobodno novinarstvo u Srbiji ugroženo, kako je Srbija zahvaljujući toj činjenici proglašena od strane Freedom House-a za djelimično slobodnu zemlju. Podvučena je hrabrost ljudi da izađu na ulice i da se bore za svoja prava, kao i socijalna komponenta protesta. Naglašene su i izvjesne paralele između protesta četvrtkom u Austriji protiv populističke politike desničarske Vlade i građanskih protesta u Srbiji, prije svega u uzajamnom djelovanju politike i građanskih pokreta u obje države. Takođe je iznijeta pretpostavka zašto Evropska unija i austrijski političari, kako oni na vlasti, tako i opozicioni, ne reaguju na dešavanja u Srbiji, a to je prije svega zbog stabilnosti političkog okruženja kao i očekivanog rješenja kosovskog pitanja.

Na samom kraju protesta poslata je podrška i ohrabrenje za proteste i drugim gradovima Evrope i svijeta u kojima je brojna dijaspora iz Srbije. Skup je završen zajedničkim slikanjem iza banera “1 od 5 miliona, Beč”.

image002

Foto: Dejan Tomić i Goran Slaba

Podijeli:

O autoru

1 komentar

Ostavi komentar


6 × 3 =