Proizvođač maski u Austriji prepakivao kineske maske i prodavao kao austrijske

0

Austrijsko tužilaštvo za borbu protiv ekonomskog kriminala i korupcije pokrenulo je, zajedno sa finansijskom policijom, istragu protiv najvećeg proizvođača zaštitnih maski u Austriji.

Kćerka kompanije firme “Palmers” i “Lencig” osumnjičena je da jeftine maske iz Kine prepakuje i na njih stavlja etikete “Made in Austria”. Istražni organi tvrde da proizvođač maski svjesno jeftinu robu iz Kine prodaje sa ogromnom dobiti kao austrijski proizvod visokog kvaliteta.

Istraga je pokrenuta na osnovu prisluškivanog razgovora u okviru istrage protiv jedne bande krijumčara ljudi, pošto je u tom razgovoru ukazano na prevaru u austrijskoj firmi.

Austrijske vlasti sprovele su pretres sjedišta firme u Beču i Wiener Neudorfu.

Glavni tužilac Tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije Elisabeth Täubl rekla je da je kompanija osumnjičena da je prepakivala FFP2 maske i prodavala ih kao austrijski proizvod po većoj cijeni.

Za prepakivanje, uz to, korištena je radna snaga na crno, koja nije bila prijavljena.

Kompanija “Hygiene Austria LP” odbacuje optužbe i najavljuje da će sarađivati sa vlastima kako bi što prije rasvijetlila cijeli slučaj.

Inače, ova kompanija osnovana je prošle godine na početku pandemije kako bi se pokrila rastuća potražnja za maskama, pošto je vladala nestašica na svjetskom tržištu, pišu Vesti online.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 8