Problemi sa probavom? Ovo voće liječi zatvor bolje od laksativa

0

Ako je suditi prema rezultatima novog istraživanja, jabuke nisu najbolje voće za probavu. Jedno tropsko voće idealno je rješenje za probavne probleme, a ima i bolji učinak od hrane mnogo bogatije vlaknima.

Mango sadrži vlakna i hranjive sastojke – polifenole, koji mnogo efikasnije djeluju protiv zatvora i upale crijeva nego ista količina vlakna u prahu.

Inače, jedna od pet odraslih osoba pati od probavnih problema. Četveronedjeljno istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu Teksas A&M, pokazalo je da sve dobrobiti tropskog voća.

U istraživanju je učestvovalo 36 muškaraca i žena koji pate od dugotrajnog zatvora, i koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Jednima je dnevno davano 300 grama manga (prosječno, jedan mango), dok su drugi dobijali istu količinu vlakna u prahu, piše Daily Mail.

Osim toga, obje grupe su morale da paze na ishranu, odnosno unos ugljenih hidrata, vlakana, proteina i masnoća.

Na kraju mjeseca, učesnici istraživanja iz obje grupe su imali manju konstipaciju. Međutim, osobe koje su jele mango su pokazale mnogo bolje rezultate.

Koautorka istraživanja rekla je da dodavanje vlakana ishrani i laksativi mogu da riješe problem zatvora, ali da ne pomažu kod drugih problema, kao što su razni upalni proces u crijevima.

“Naše istraživanje je pokazalo da mango ima prednost u odnosu na dodavanje vlakana ishrani”, zaključila je ona, piše B92.

 

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × 1 =