Privremeni ministri austrijske vlade položili zakletvu

0

Novi prelazni ministri imenovani da zamijene ministre ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPÖ) koji su otpušteni iz vlade zbog video skandala sa njihovim šefom Hainz-Chiristianom Stracheom, položili su zakletvu pred austrijskim predsjednikom Alexandrom Van der Bellenom.

Na dužnost ministra unutrašnjih poslova imenovan je Eckart Ratz, koji se prethodno nalazio na čelnoj dužnosti jednog od vodećih austrijskih sudova. Ministarstvo odbrane vodi vojno lice, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Austrije general pukovnik Johann Luif (59), koji je, inače, bio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Šef socijalnog resora biće Walter Pöltner (67), blizak opozicionoj SPÖ, a šefica austrijske kontrole leta Valerie Hackl (36) je na čelu Ministarstva infrastrukture i saobraćaja, dok će Ministarstvo sporta i državne uprave voditi Juliane Bogner-Strauß, koja je već na dužnosti kao ministarka za pitanje žena, a vicekancelar Hartwig Löger je postao ministar finansija.

Na mjestu šefice diplomatije ostala je Karin Kneissl, koja je došla u vladu preko FPÖ-a, ali ne kao članica, već kao nezavisni kandidat.

Austrijski predsjednik Van der Bellen pozvao je prelazne ministre da doprinesu da Austrija igra konstruktivnu ulogu u Evropskoj uniji.

Austriju čekaju prijevremeni izbori poslije raspada Kurzove koalicije sa Slobodarskom partijom. Vanredni izbori su najavljeni za septembar.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + = 10