Priča o tri brata koja su zbog jezivog eksperimenta razdvojili kao bebe

0

Kada je 19-godišnji Robert Shafran 1980. godine krenuo na fakultet, iznenadio se srdačnošću kojim su ga potpuno nepoznate kolege dočekale.

Ispostavilo se da su mislili da je on zapravo neko drugi – Eddy Galland, student koji je prethodnu godinu proveo na istom fakultetu. Dva mladića izgledala su gotovo identično, ponašala se jednako, čak su i trenirali isti sport, voljeli iste stvari i govorili na isti način, iako se nikada nisu upoznali. Kada je shvatio da imaju i isti datum rođenja i obojica su usvojeni kao bebe, Robertov novi cimer Michael Domitz potrudio se povezati dvojicu mladića.

Jednom kada su se sreli, ono što je na prvi pogled bilo očito bila je prisiljena potvrditi i agencija za usvajanje – Robert i Eddy bili su braća, jednojajčani blizanci. Njihova sreća zbog susreta bila je nemjerljiva, a zatim se dogodilo nešto još neobičnije: nakon što je njihova priča izašla u lokalnim novinama, javio im se još jedan mladić koji je tvrdio da izgleda isto kao oni. Bio je to David Kellman, student s drugog njujorškog fakulteta.

Nakon insistiranja braće i njihovih porodica, agencija za usvajanje tada je bila prisiljena otkriti šta se zaista dogodilo. Tri brata bili su rijedak slučaj jednojajčanih četvorki, od kojih je najmlađa beba preminula pri rođenju. Umjesto da im pronađu porodicu koja bi ih zajedno usvojila, psihoanalitičar Peter Neubauer koji je vodio Manhattan’s Child Development Centre odlučio je provesti zloglasan eksperiment kako bi otkrio utiče li na oblikovanje osobe više genetika ili okolina.

Tri brata razdvojena su i usvojili su ih potpuno različite porodice, a potom su godinama morali dolaziti u Centar na različite testove kako bi se pratio njihov razvoj. Ispostavilo se da sva trojica imaju vrlo visok IQ, a broj dodirnih točaka bio je ogroman – čak su i nevinost izgubili u otprilike isto vrijeme.

Ali, objašnjenje Neubauera kako je njihovo razdvajanje pri rođenju bilo naučno opravdano bila je slaba utjeha za mladiće. Iako su bili izvan sebe od sreće što su se ponovo našli, nakon nekog vremena posljedice ranog odvajanja postale su očite. Sva trojica u djetinjstvu su pokazivali vrlo visok stepen separacijske anksioznosti, zatim i depresije, a kada su progovorili uporno su tvrdili da imaju brata. Njihovo ponovo ujedinjenje nakon gotovo dvije decenije prekinula je tragična vijest – u dobi od 33 godine, nakon borbe s depresijom, Eddy je sebi oduzeo život, ostavivši iza sebe suprugu i kćerkicu.

Daljnja istraživanja su, očekivano, prekinuta, a preživjela braća Neubauera danas nazivaju “nazi-doktorom” koji im je oduzeo djetinjstvo i brata. Iako se danas čini bizarno, osamdesetih godina prošloga vijeka odvajanje blizanaca kod usvajanja bila je uobičajena praksa s objašnjenjem da im treba dati priliku da se “samostalno razviju”. Neubauer je “samo” iskoristio priliku za istraživanje. Do svoje smrti opravdavao je svoj postupak. Štoviše, ispostavilo se da braća nisu bili jedini blizanci nad kojima se vršio isti eksperiment, ali imena ostale djece nikada nisu otkrivena.

O neobičnoj životnoj priči trojice mladića sada je snimljen i film, Three Identical Strangers, čija je premijera održana na Sundance festivalu. Na premijeru su došla i dva preživjela brata, Robert i David, prenosi Index.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 2