Priča o bečkoj grupi Sevkas Derman: Sevdalinkom šire pozitivne vibracije

0

Grupa „Sevkas Derman“ postoji još od 2011. godine kada se nekolicina prijatelja iz čistog entuzijazma sastala i osnovala grupu pod nazivom Hor Quddus, da bi se horu priključio i orkestar 2012. godine te se grupa početkom ove godine preimenovala u Sevkas Derman.

Karakterističan zvuk, saradnja mladih i talentovanih umjetnika grupe dovodi do jednog inspirativnog projekta. Od bosanskih sevdalinki, perzijskih melosa, uticajem džeza pa do orijentalnih ritmova i svojih aranžmana, grupa Sevkas Derman spaja te komponente u jednu harmoniju.

Članove grupe čine ljudi raznih profila, pripadnici raznih religija, visokoobrazovani mladi ljudi: Elnur Mujezinović – BiH vokal, Ibrahim Zukić – BiH vokal, Anel Ahmetović – BiH Harmonika, Miloš Vukadinović – Srbija klarinet, Saeid Borna – Iran klavir, Sherif Ndao – Senegal bas gitara, Šerif Abdulah – Egipat perkusije i Adnan Sejdić – BiH bubnjevi.

Grupa je izuzetno aktivna i svakodnevno rade na promociji djelovanja. Njihova želja je da sevdalinkom pozivaju na dobro, traže lijek i žele pobjeći od stresnog, brzog i vrtoglavog života današnjice.

Koncert Sevkas Dermana u Beču mamio aplauze, smijeh i suze

Vrhunac njihovog rada osjetio se prije nekoliko dana u Beču. Pred prepunom salom na Prateru u drugom bečkom okrugu, održali su premijerni koncert. Grupa Sevkas Derman, koju čine većinom članovi porijeklom iz regiona koji studiraju i rade u Beču, oduševili su austrijsku publiku izvođenjem sevdalinki i kasida, i na taj se način predstavili raznovrsnoj bečkoj publici.

Smjenjivale su se sevdalinke, kaside i tekstovi o domovini, o majci, o vremenu u kome brzo živimo i zapostavljamo svoju djecu, porodicu i prijatelje. Koncert je izmamio puno emocija, čak su se mogle vidjeti i suze na licima publike. Da je koncert bio i više nego uspješan kazivali su gromoglasni dugi aplauzi. Koncert je održan u dva dijela, između kojih se publika osvježili u bifeu sale. Drugi dio koncerta je posebno izmamio osmijehe s jedne i suze s druge strane.

Šarolikost članova grupe iznjedrila je jedan novi aranžman sevdalinke, ali su ostali dosljedni originalnosti iste. Gosti večeri, a prijatelji grupe, bili su Emir Raković, bosanskohercegovački vrsni izvođač sevdalinki koji živi i radi u Linzu, te Elnaz Roshthari iz Irana, koja je svirala tradicionalni iranski instrument SANTUR.

Poslije koncerta upriličeno je druženje članova grupe zajedno sa gostima, koje je trajalo do kasno u noć.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × = 25