Preminula djevojčica iz Hrvatske spasiće živote djece iz Njemačke i Mađarske

0

Hrvatsku ovih dana potresa slučaj dvoipogodišnje djevojčice koja je preminula usljed teških povreda koje su joj nanijeli roditelji. Odlučeno je da organi nesrećne djevojčice budu donirani, a objavljeno je da su primatelji dječje dobi iz Njemačke i Mađarske.

“Eksplantacijski postupak je u toku. U sklopu međunarodne saradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sistema Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi”, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo zdravlja.

Dodaje se da su srce i bubrezi prihvaćeni za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj.

Djevojčica umrla na Uskrs nakon nekoliko dana borbe za život

Teško povrijeđena dvoipogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju.

Djevojčicu iz okoline Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opštu bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo, a s obzirom na težinu povreda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu. Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu.

Roditelji djevojčice koji su u istražnom zatvoru, djelimično su priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta. Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do povrede zbog kojih je djevojčica završila u bolnici te je prvooptužena u ovom slučaju.

Nakon što je djevojčica umrla, optužnica protiv majke je prekvalifikovana te će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne povrede s ishodom smrti. Za to je kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + = 14