Premijera restaurirane Bečke opere 1. januara na malim ekranima

0

Tokom novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije 1. januara 2019. godine gledaoci već više od 27 godina mogu da vide specijalan muzički film. Ove godine će taj film biti posvećen 150. godišnjici Bečke državne opere (1869-2019) čija je detaljna restauracija upravo završena.

Ovo je najveća restauracija ove operske kuće još od njenog ponovnog otvaranja 1955. godine. Cilj restauracije Bečke državne opere bio je da se unutrašnji izgled zgrade dovede u prvobitno stanje. Većina nastalih oštećena izazvana je kondenzacijom. Cjelokupni kolorit opere je potamnio i trebalo mu je vratiti stari sjaj.

U prvoj fazi radova obnovljen je vestibul, a u drugoj fazi, koja je trajala do decembra 2018. godine, obnovljeni su foaje, tavanica i balkon. Za restauraciju Bečke državne opere je utrošeno 18 hiljada radnih sati, a radovi su koštali ukupno 1,1 milion eura.

Uz pomoć svog tima vajarka Manuela Fritz je izvršila restauraciju. „Deset dana nam je trebalo samo da izmiješamo adekvatne boje. Ovakav rad je veoma zahtjevan, kako zbog koncentracije tako i zbog fizičkog napora. Oslikavali smo prostor iznad glave pa je naš tim veliki broj sati proveo na nogama“, rekla je Manuela Fritz i dodala u šali da je jedini koji je imao luksuz da slika ležeći bio Mikelanđelo.

Jedan od sponzora restauracije je bečki proizvođač zlatnih listića, Wamprechtsamer, koji je ovaj posao započeo 1906. godine. Bečko zlato ove firme ukrašava mnoga bečka zdanja, od palate Schonbrunn do skulptura ispred Austrijskog parlamenta, a i danas se nanošenje zlatnim listićima vrši ručno.

Ljubitelji klasične muzike će moći da prvog januara 2019. godine sa početkom u 11.15 časova vide svo to bečko zlato u filmu od 24 minuta i da makar na taj način zavire iza kulisa ovog veličanstvenog zdanja.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: WienTourismus/MAXUM

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 7 = 9