Preko trnja do zvijezda: Nevjerovatna životna priča Tine Turner

0

Ona je kraljica rock'n'rolla, ima glas od hiljadu vati i vrtoglavo duge noge, opisala je Oprah Winfrey pjevačicu Tinu Turner. Međutim, osim izuzetnih vokalnih sposobnosti, ona ima nevjerovatnu energiju kojom zrači svaki put kad stane na scenu. Vidjela je, pretrpjela i proživjela sve – od dna, do vrha.

Na sceni je više od pedeset godina, a karijeru je započela šezdesetih godina sa suprugom Ikeom, koji je godinama zlostavljao. Dala je primjer mnogim ženama kako je i u najtežim životnim situacijama snagom volje moguće dobiti sve bitke.

Teško djetinjstvo

Proslavila se pod imenom Tina Turner, a rođena je kao Anna Mae Bullock 26. novembra 1939. u zapadnom dijelu američke države Tennessee. Bila je drugo dijete Zelme Priscille, radnice u tvornici i Floyda Richarda Bullocka, baptističkog sveštenika.

Kada je imala 11 godina, roditelji su se razveli, a majka se preselila u Sent Luis kako bi pobjegla od teškog života i nasilja koje je godinama trpila od muža. Dvije godine kasnije otac se ponovo oženio, ostavio djecu i preselio se u Detroit. Ana i njena sestra ostale su same, ali ih je prihvatila tetka koja ih je odgajala do svoje smrti.

Tina je nekoliko puta izjavila da se zbog djetinjstva i načina na koji su je roditelji ostavili često osjećala kao nepoželjno dijete. Bila je nestašna, ali druželjubiva. Nije propuštala priliku za druženje s vršnjacima.

Nakon smrti tetke šesnaestogodišnja Anna je sa sestrom otišla majci. Nakon što je završila školu 1958. radila je u bolnici kao pomoćni radnik, nadajući se da će postati medicinska sestra.

Ikea je upoznala u klubu

Tada su ona i njena sestra počele izlaziti u noćne klubove u gradu gdje buduća zvijezda upoznaje Ikea Turnera, čovjeka koji joj je otvorio vrata uspjeha i slave, ali joj je donio i veliku bol.

Kad je primijetila da Ike i članovi njegovog benda za vrijeme nastupa biraju djevojke iz publike i pozivaju ih na scenu da zapjevaju sa njima, Anna je postala zainteresovana. Tako je jedne večeri bubnjar prišao stolu za kojim su sjedile Anna i njena sestra i dao im mikrofon.

Rado je prihvatila ponudu i zapjevala, ne sluteći da je to njen pravi veliki korak u svijet muzike. U početku je bio skeptičan, ali nakon sjajnog izvođenja jedne od pjesama B. B. Kinga, Turner poziva Annu da se priključi njihovom bendu, pa tako u osamnaestoj godini kao prateći vokal postaje član grupe Ikea Turnera pod umjetničkim imenom Little Anna.

Promijenila je ime i postala Tina Turner

Nakon afere sa saksofonistom dobija prvo dijete. Budući da nije prihvatila činjenicu kako se Anna tako mlada odlučila na taj korak, majka je izbacuje iz kuće i ona sa sinom Craigom odlazi u Ikeov dom.

Nakon vrlo kratkog vremena postaje prvi vokal grupe. Ike i Ana zajedno postižu značajan uspjeh i stiču popularnost širom svijeta.

Nakon dvije godine ušli su u brak i postali roditelji. U to vrijeme on predlaže Anni da promijeni ime u Tina.

Pobacila zbog Ikeove nevjere

Kad su počeli sarađivati s producentom Philom Spectorom promijenili su muzički pravac i krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih našli su se među vodećim zvijezdama pop/soul muzike.

U to vrijeme nastupali su kao predgrupa na nekim koncertima slavnih Rolling Stonesa, a ‘Proud Mary’ i ‘Nutbush City Limits’ bili su hitovi koji su obilježili taj period i tu vrstu muzike.

Tina 1968. godine ponovo ostaje u drugom stanju, ali nakon saznanja da njihova prijateljica Ann Thomas takođe očekuje Ikeovo dijete, ona prekida trudnoću.

Htio je da svi znaju da je tuče

Ikeovo nepoštovanje prema supruzi postalo je javno i sve učestalije jer su alkohol i kokain obuzimali njegov razum. Dok su na sceni bili veličanstveni, privatno je ona trpila teško nasilje.

– Uživala sam ugled i mnogi su mi nudili bolji posao, ali sam ostajala lojalna Ikeu. Jednostavno sam takva. On bi počinjao s pitanjima želim li ga povrijediti kao svi drugi, ali što sam više ponavljala:'Ne’, on je bio sve sigurniji u svoje tvrdnje – priznala je Tina kod Oprah.

Imala je masnice na licu, rebrima i uvijek se trudio napraviti joj masnicu na oku. Htio je da posljedice njegovog nasilja budu vidljive.

Htjela ga je ubiti, ali je odustala

Jedne noći, dok su u okviru zajedničke turneje putovali u Dallas, Ike je pretukao do krvi. Isprebijana je čekala je da zaspi, a zatim je pobjegla sa svega 36 centi u džepu.

Utočište je pronašla u obližnjem motelu nakon čega je uz pomoć advokata i njegovih prijatelja odletjela u Los Angeles.

„Mnogo puta sam, dok je on spavao, posezala za pištoljem, ali odustala sam u posljednjem trenutku. I usprkos svemu, činila sam sve kako bi ga usrećila“, govorila je Tina.

Optužila ga je za godine fizičkog maltretiranja i zlostavljanja, a kako je zapala u teško psihičkog stanje, pokušala se ubiti progutavši 50 tableta Valiuma.

Ponuda koja je vratila na scenu

Budući da je nakon razvoda ostala bez ičega, neko vrijeme je čistila stanove kako bi preživjela. Srećom, ubrzo je dobila ponudu da s grupom Who glumi u rock operi Tommy.

Prvi veći uspjeh na britanskim top listama uslijedio je ubrzo pošto je snimila pjesmu ‘Let's Stay Together’ s kojom se probila među 10 najslušanijih u Velikoj Britaniji. U isto vrijeme popratni album pod nazivom ‘Private Dancer’ prodan je u više od 11 miliona primjeraka, a na njemu se našla i pjesma ‘What’s Love Got To Do With It’.

Tina je 1985. prihvatila ulogu u filmu ‘Mad Max Beyond Thunderdome’, a pjesma ‘We Don’t Need Another Hero’ postala je hit za sva vremena. Te iste godine nastupila je u duetu sa Mickom Jaggerom na Live Aid koncertu i singlom ‘We Are The World’.

Tek 1985. godine je upoznala ljubav svog života

Tina je tada živjela u Zurichu i te 1985. godine na zabavi jedne izdavačke kuće upoznala je svog sadašnjeg muža, producenta njemačke muzike, šesnaest godina mlađeg Erwina Bacha s kojim je godinu dana kasnije započela vezu.

“On je moje sve. Obožavam ga. Mi smo jedno. A šta najviše volim s njim? Pa život”, izjavila je prije nekoliko godina legendarna pjevačica koja sa udala za Erwina 2013. godine.

Tina za sebe kaže da je jaka žena koja je preživjela razvod, odvajanje od porodice i sve vrste pakla, ali nije dopustila da je sve to slomi i ustrajala je uprkos svim životnim nevoljama.

 

Izvor: 24sata.hr
Foto: Instagram

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 4 = 4