Predviđanja Austrijanaca: pesimizam i štednja

0

Jedan od instituta za istraživanje tržišta iz Linza objavio je za magazin „trend“ istraživanje u kome stoji da svaki drugi stanovnik Austrije vjeruje kako zemlja u bliskoj budućnosti ekonomski pada. Prema rezultatima studije, građani Austrije žele da više štede, čime će nastaviti dalje slabljenje privrede.

Tačno 51% izjavilo je kako će zemlja u bliskoj budućnosti ekonomski ići prema dolje. 41% njih smatra da će situacija ostati ista, dok je samo 8% ispitanika optimistično. Ovakav pesimizam građana mogao bi biti problem za austrijsku privredu.

Stezanje kaiša za Božić
Kao što je navedeno u istraživanju, trećina ispitanika planira da ove godine za božićne poklone izdvoji manje novca. Nešto više od 63% ispitanika će za Božić izdvojiti isti iznos kao prošle godine, a samo 7% će izdvojiti više novca. Oko 41% najviše želi uštedjeti na gastronomiji, dok 31% ispitanika kaže kako spas za njihovu tešku finansijsku situaciju leži u odgodi planiranih putovanja. Gotovo četvrtina Austrijanaca (24%) vjeruje kako će za odjeću i obuću ubuduće izdvajati manje novca, dok jedna petina stanovnika tvrdi da će se odreći posjeta brojnim kulturnim događajima.

Očekuje se pad prodaje auta
Autoindustrija, koja ovih dana potencijalne vozače novih automobila mami masovnim ponudama, itekako bi mogla da osjeti pesimizam građana. Naime, čak 17% ispitanih tvrdi kako bi potencijal za štednju mogli pronaći upravo u autoindustriji.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 4 = 3