Pred veliki povratak: Šta je prethodilo raspadu grupe ABBA

0

Švedska pop skupina ABBA ponovo će se okupiti, i to nakon više od 30 godina od zadnjeg javnog nastupa. Legendarna grupa najavila je ‘novo digitalno iskustvo’ u 2018. godini.

„Istražujemo novi tehnološki svijet, s virtualnom stvarnošću i umjetnom inteligencijom što će nam omogućiti da stvorimo nove oblike zabave i zadovoljstva koje prije nismo mogli ni zamisliti“, rekao je Simonom Fuller, kreator Američkog idola, koji će raditi sa članovima skupine ABBA.

Fuller je u svojoj 30-godišnjoj karijeri bio menedžer mnogim poznatim imenima, od pjevačica Annie Lennox, The Spice Girls i Amy Winehouse, preko sportista David Beckham, Andy Murray, trkač Lewis Hamilton te pobjednika Američkog idola Kelly Clarkson, Carrie Underwood i David Cook.

65-godišnja Agnetha Fältskog, 70-godišnji Björn Ulvaeus, 69-godišnji Benny Andersson i 70-godišnja Anni-Frid Lyngstad, zadnji su put bili zajedno na okupu 2008. kada su se pojavili na premijeri mjuzikla „Mamma Mia!“

Zašto se ABBA raspala

Grupa ABBA, čiji su hitovi iz 70-ih i ranih 80-ih kao što su Waterloo, Dancing Queen i Take A Chance On Me planetarno popularni, razišla se 1982. godine.

Slavna pop-grupa osnovana je 1970, kada su se Agnetha i Björn udružili s njegovim prijateljem, tekstopiscem Bennyjem. Uskoro, bendu se pridružila i Bennyjeva djevojka Anni-Frid.

Kako je nastala, spontano, kao rezultat zajedničkih muzičkih interesa i dva zaljubljena para, grupa se tako i raspala. Oba para su se vjenčala, a potom i razvela. Kako su se ljubavni parovi rastali, nestala je i potreba da se muzika stvara zajedno.

Saradnja dva prijatelja je nastavljena, ali sa akcentom na mjuzikle, instrumentalnu i folklornu muziku. Agnetha i Anni-Frid, kako su bile potpuno drugačije ličnosti te su bile poznate po čestim neslaganjima, ostale su u dobrim odnosima ali nikada nisu nastavile sarađivati.

Foto: Wikipedia / AVRO / CC BY-SA 3.0 NL

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 1 =