Poznati i izmišljena imena: Ko je Milo, a ko Edin?

0

Mnoge poznate ličnosti su zbog lakšeg pamćenja ili tek boljeg imidža dolaskom na scenu promijenili svoja imena. A vjerovali ili ne sve je krenulo otkada je legendarni show voditelj Minimaks sredinom 80-ih godina prošlog vijeka Fahreti Jahić dao nadimak Lepa Brena.

Iako nikada nećemo saznati da li bi toliku popularnost stekla sa pravim imenom, poenta je da je od tada na našoj estradi počela trka ko će imati zvučniji i originalniji pseudonim.

Jedno od najzvučnijih imena među zabavljačima ima Nenad Janković inače poznat svima kao Dr Nele Karajlić. Tu je i Antonije Pušić kojeg publika odavno zna kao Ramba Amadeusa. Sam trend odmah na početku je prihvatila i Dragana Šarić, jugoslovenska predstavnica na Evroviziji 1991. godine, a kasnije svima poznata kao Bebi Dol, a vrlo rano je ime promijenio i Milo Vasić kasnije poznat kao Jasmin Stavros.

Rijetko ko zna i pravo ime Tedija Spalata koji je rođen kao Tadija Bajić. Tu su i Vladan Aksentijević znan kao Ajs Nigrutin, te njegov kolega iz grupe Bad Copy, Ðorđe Miljenović odnosno Sky Wikler, a svima znani Edo Maajka je ustvari Edin Osmić.

Narodnjaci najviše vole izmišljena imena

Koliko god je ovaj trend popularan kod zabavnjaka, narodnjaci su ga još više prihvatili i rijetko ko nastupa pod pravim imenom. Dvije poznate pjevačice, koje su jedno vrijeme bile ljute rivalke, a sada su dobre drugarice, Seka Aleksić i Dara Bubamara su rado prihvatile ovaj trend pa su promijenile svoja „narodna“ imena. Seka je Zuhra Ramizaj, a Dari na ličnoj karti piše Radojka Adžić.

Isto tako Gordana-Nadežda Polić je svima znana kao Ana Bekuta, a Senada Topčagić kao Nada Topčagić. Razija Bukva je Anabela (ex Đogani) Atijas, a kad smo već kod Đoganija, Đole, Gagi i Baki su ustvari Hamit, Gazmen i Bekrim Đogaj inače redom ikone devedesetih.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − = 2