Postavka renesansnog genija u Beču

0

Na nedavno otvorenoj izložbi posvećenoj djelima Albrechta Dürera ( (1471-1528) u muzeju Albertina u Beču posjetioci mogu da vide njegov opus koji već decenijama nije predstavljen javnosti. Sa preko 200 crteža, grafika, slikarskih djela, ličnih zapisa i drugih dokumenata izložba obuhvata do sada najobimniji stvaralački rad ovog njemačkog slikara i grafičara.

Pored stalne postavke, ljubitelji renesansne umjetnosti moći će da pogledaju i druga poznata Dürerova djela poput potresnog i surovog Autoportreta iz Vajmara, Obožavanja kralja iz galerije Ufici u Firenci i Stradanja deset hiljada hrišćana iz Umjetničko-istorijskog muzeja u Beču. Ovaj poznati muzej posjeduje najčuvenije crteže Albrechta Dürera koji su nastajali u njegovoj radionici sve do njegove smrti. Zbog toga ova vrijedna kolekcija poštovaocima umjetnosti pruža priliku da se na najbolji način približe Dürerovom umjetničkom konceptu oblikovanom idejama ranog humanizma.

Sa ukupno 140 djela u svojoj stalnoj postavci, bečka Albertina raspolaže najznačajnijom zbirkom crteža ovog umjetnika na svijetu. Izložba je otvorena do 6. januara 2020. godine.

Izvor: Eurocomm-PR
Fotografije: Albertina, Wien

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × = 6