Posljednjih 45 godina broj morskih životinja prepolovljen

0

Broj morskih životinja – sisara, ptica, reptila i riba prepolovljen je u proteklih 45 godina, što je posljedica prekomjernog ribolova, zagađenja i klimatskih promjena, upozorava u svom najnovijem izvještaju Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

U dokumentu, zasnovanom na praćenju 1.234 vrste, ističe se da su pojedine populacije, poput tuna i skuša, smanjene za čak 75 posto.

„Ljudska aktivnost je glavni uzrok ovakvog stanja: prekomjerni ribolov, ekstraktivne industrije, urbanizacija obala, zagađenje i emisije gasova sa efektom staklene bašte izazivaju acidifikaciju i zagrijavanje morske vode“, navodi se u izvještaju.

Riba je sve zastupljenija u ljudskoj ishrani: na svjetskom nivou, prosječna potrošnja po glavi stanovnika prešla je sa 9,9 kilograma tokom 1960-ih godina na 19,2 kilograma u 2012.

Fond ukazuje i na još jedan razlog za brigu: koraljni grebeni i podvodna staništa, kao što su područja morske trave i mangrova, koja su važna za hranjenje, razmnožavanje i reprodukciju mnogih vrsta, mogla bi da nestanu do 2050. kao rezultat klimatskog otopljavanja.

S obzirom na to da na ovim područjima živi oko 25 posto morskih vrsta, gubitak koraljnih grebena mogao bi da izazove „katastrofalno izumiranje sa nesagledivim, dramatičnim posljedicama“. Kao primjer navodi se Mediteran, koji je jedna od najstarijih zona za ribolov u svijetu, od koje već vijekovima ljudi zavise. Danas je, međutim, ova oblast prekomjerno eksploatisana.

Svake godine se iz Sredozemnog mora izvadi 1,5 miliona tona ribe tako da je 89 posto njegovog fonda iscrpljeno.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 6