Pomozite im u odrastanju: Kako naučiti djecu da je u redu griješiti?

0

Odrastanje sa sobom nosi brojne izazove, a djeca će nerijetko u nekim odlukama pogriješiti. Ponekad pritisak zbog pogreške može rezultirati izljevima bijesa, a ključnu ulogu igraju roditelji. Naučite djecu kako se nositi s pogreškama!

Objasnite im da je griješiti korisno

Upravo su pogreške najveće učiteljice u odrastanju. Vrlo rijetko uspijemo u nekom naumu iz prve. Upravo suprotno, uz pomoć grešaka i krivih odluka učimo najviše u životu. Pokazuju nam šta ne bismo trebali činiti, a što je dobro napraviti.

Pomozite djeci i koristite primjere. Pokažite im kako ih je neka greška naučila nečem novom.

Pratite svoje reakcije

Kako se dijete osjeća ovisi uveliko o našim reakcijama. Djeci su roditelji prvi alarm jesu li nešto učinili ispravno ili ne. Ako u nečemu podbace, a vi budete razočarani ili ljuti, odmah će to zapamtiti i burno će reagovati na svaku svoju sljedeću grešku.

Umjesto ljutnje ili razočaranja, pokažite djetetu kako nešto ispraviti. Budite mirni i objasnite da uvijek vrijedi ponovno probati. Djeca će pokupiti vaše reakcije i neće gledati na pogreške kao nešto ključno.

Koncentrišite se na pozitivnu stranu pogreške

Pokušajte se fokusirati na pozitivnu stranu pogreške vašeg djeteta. Umjesto da nešto etiketirate kao ‘krivo’, recite: “Vidi, to možeš i ovako” te mu pokažite ispravan način.

Na taj ćete način izbjeći otpor u djetetu, ono se neće sramiti, a ubrzo će shvatiti da je ispravan način ujedno i bolji način.

Priznajte da i vi griješite

Nećemo poslati poruku da je griješiti u redu, ako sami poričemo vlastite pogreške. Radije priznajte kada i sami nešto krivo napravite i budite uzor djetetu kako reagovati. To mogu biti sitnice, recimo, kad prolijete vodu po stolu jednostavno priznajte da ste pogriješili, a zatim mirno obrišite stol.

Možete djetetu i prepričati situacije kada ste pogriješili, a obvezno dodajte i kako ste taj problem riješili. Djeca će na ovaj način uočiti da ih greške ne definišu.

Nemojte uvijek štititi dijete

Budite podrška djetetu, ali nemojte ga držati ‘pod staklenim zvonom.’ Ako ste mu više puta objasnili da će se ‘napiknuti’ na figuricu ako je ne pospremi, a opet to učini – pustite ga da shvati samo.

Kada konstantno spašavamo djecu od pogrešaka, ne dajemo im priliku da naučite. Nemojte potcijenjivati dijete i držite ga odgovornim. Naučite ga kako se nositi s frustracijom i razočaranjima, a nemojte dopustiti da ste vi ti koji zaustavljaju ta normalna životna iskustva, piše RTL.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 4