Politički haos u Austriji: Kriza vlade ili kriza države

0

Ostavka koju je podnio austrijski kancelar Sebastian Kurz nakon optužbe o učešću u korupcijskoj aferi mogla bi bitu uvod u ozbiljne političke turbulencije koje u ovom trenutku Austriju stavljaju pred pitanje – da li je na pomolu samo kriza Vlade ili i kriza države, piše Sputnik.

Za sada, sudeći po brzini kojom se događaji odvijaju, teško je precizirati sve posljedice njegove odluke i to da li je na pomolu novi zaplet ili će rasplet biti u novim parlamentarnim izborima.

Podsjetimo, odluka Kurza o povlačenju sa mjesta kancelara uslijedila je nakon što je austrijsko Tužilaštvo pokrenulo istragu o njegovoj umiješanosti u korupcijsku aferu, i odgovornosti za trošenje državnog novca u svrhe medijskog eksponiranja svoje stranke.

Kao odgovor na ovu mjeru Tužilaštva, najavljena je sjednica Parlamenta na kojoj je trebalo da se glasa o povjerenju, ali je Sebastian Kurz uprkos iznijetom stavu da se neće povući, naprasno zakazao konferenciju za štampu i objavio da će mjesto kancelara prepustiti svom stranačkom kolegi, ministru spoljnih poslova Alexanderu Schallenbergu.

Previše prljavštine za stabilnu političku scenu

Željko Malešević austrijski politikolog srpskog porijekla, kaže u razgovoru za Sputnjik da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati dalje događaje, s obzirom da ima puno protivrječnosti i gotovo nevjerovatnih obrta.

„Slika se menja iz sata u sat. U petak je bilo 99 posto sigurno da Vlada pada jer su Sebastijan Kurc i svi njegovi ministri rekli da se on neće povući da bi sinoć on izjavio suprotno. Takođe, kada se učinilo da će Vlada neizostavno pasti u u utorak kada je na vanrednoj sednici Parlamenta opozicija trebalo da podnese zahtev za opoziv čitave Vlade, Zeleni su se sinoć oglasili i rekli da će podržati Vladu, demantujući sami sebe. U igri je mnogo interesa i teško je reći u kom pravcu će se događaji odvijati. Jedina stabilna činjenica je da je predstava o Sebastijanu Kurcu kao neokrnjenoj figuri otišla u propast“.

Odluka da se sam povuče, spekulišu austrijski mediji, rezultat je ili pritiska i prijetnje suočavanja sa „ozbiljnijim hipotekama“ ili pokušaj da u nastaloj trgovini Kurz sačuva bar mjesto šefa poslaničkog kluba. Sam Kurz svoj potez objasnio je ljubavlju prema Austriji.

„Bilo bi neodgovorno da upadnemo u višemjesečni haos i u slijepu ulicu. Želim da prepustim mjesto drugome kako bih spriječio haos.”

Istraga se vodi duže od godinu dana

Malešević kaže da haos nije spriječen i da politička kriza ne postoji od juče već je počela aferom Ibiza koja je dovela do pada Vlade 2019. Na svakih nekoliko mjeseci, ističe, Austriju potrese neki manji ili veći skandal, uglavnom vezan za borbu državnog Tužilaštva za korupciju sa strankom bivšeg premijera Sebastiana Kurca.

„To traje mesecima, samo što su te činjenice van Austrije malo poznate. Protiv bližeg okruženja Sebastijana Kurca se već duže od godinu dana vodi istraga po pitanju raznih korupcionaških afera. Sada je sve kulminiralo i on je morao da se skloni sa mesta kancelara. Istraga je u toku. Da li će biti podignuta optužnica znaćemo za nekoliko meseci. Svakako, ono što je izašlo na videlo je razarajuće za ugled Sebastijana Kurca i njegove stranke. Način komunikacije sa bližim saradnicima baca senku na njegovo javno lice koje je pokazivao u narodu. Ovo je previše prljavštine za stabilnu političku scenu kao što je austrijska“.

Razmatrajući sve solucije pred kojima bi mogla da se nađe austrijska politička scena, Malešević kaže da postoji nekoliko mogućih scenarija. Po jednom, ukazuje, mogla bi da se stvori manjinska vlada što nije realno jer bi to morala da bude vlada Zelenih, Socijalista i Liberala uz podršku Slobodarske partije što je faktički nemoguće jer je predsjednik Slobodarske partije rekao da to neće podržati. Druga varijanta bi bila šira koalicija što je takođe nerealno jer Zeleni i Liberali ne žele da sarađuju sa Slobodarskom partijom iako su socijalisti pokazali načelnu spremnost, što je novina. I treća solucija je ekspertska vlada kao što je bio slučaj nakon afere Ibiza. Najrealnija opcija je ipak, smatra Malešević, da ova vlada padne. Austrija će, smatra, vjerovatno sljedeće godine ići na prijevremene parlamentarne izbore.

Izlaz bi mogao biti Brisel

Na pitanje da li bi ovaj skandal mogao da označi politički kraj Sebastiana Kurza, Malešević za Sputnik kaže da ne vjeruje u kraj njegove političke karijere te da je sigurno da će on preživjeti i pad Vlade.

„Njegova stranka je bazirana na pokrajinskom principu i ima izuzetno snažne centre u pokrajinama kao što su Tirol i Štajerska. U Gornjoj Austriji ta podrška je okrnjena. Novi skandal otvara pitanje kako će reagovati organizacije poput Saveza privrednika koja je veoma važna u njegovoj stranci. Ako svi oni ostanu uz njega on bi mogao da preživi ali tu se javljaju neke prve pukotine, kritike koje dolaze od strane pojedinih pokrajinskih ministara. U svakom slučaju neki izlazni scenario za njega bi mogao da bude Brisel“.

Kurzov nasljednik je tehnički upravnik

S obzirom da na mjesto Sebastiana Kurza dolazi dosadašnji ministar spoljnih poslova iz iste stranke, Malešević kaže da se može reći da je riječ o kozmetičkim promjenama. Kurz ostaje u Parlamentu na čelu stranačke grupe a na njegovo mjesto dolazi čovjek po njegovom izboru.

„Gospodin Šalenberg dolazi iz Gornje Austrije, potomak je stare plemićke porodice profesionalnih diplmata. Njegov otac je bio visoko rangirani austrijski diplmata. Šalenberg je takođe činovnik Ministartva spoljnih poslova, sposoban diplomata ali nesposoban političar. On nema ugled političara u narodu. Takođe, on dolazi iz kruga osoba od poverenja Sebastijana Kurca i sigurno da će više služiti kao tehnički upravnik i vrsta menadžera dok će sve konce iz pozadine vući Sebastijan Kurc“, dodaje Malešević u razgovoru za Sputnik.

Kada je riječ o raspoloženju u biračkog tijela Malešević ističe da je razočarenje veliko, posebno onih koji su na zadnjim izborima poklonili povjerenje Sebastianu Kurzu i njegovoj stranci. To razočarenje, vjeruje, odraziće se i na demokratiju u Austriju, prije svega na učešće u izborima na kojima je inače mala izlaznost.

 

Izvor: Sputniknews.com

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 6 = 54