Pogrebni muzej Beča: Nova LEGO kolekcija sa terapeutskim dejstvom

0

Pogrebni muzej na bečkom Centralnom groblju predstavio je novu kolekciju LEGO kockica, koje imaju terapeutski karakter.

Ovaj muzej poznat je po tome što nastoji da javnosti približi istorijat bečke kulture žalosti za pokojnicima i sahranjivanja, ali i po tome što posjetioce suočava sa temom smrti. Nakon što su ranije LEGO serije Pogrebnog muzeja doživjele veliku popularnost čak i izvan granica Austrije, nova kolekcija je bogatija za nadgrobne spomenike, grobove, malu mehanizaciju, figurice grobara, krematorijum ali i ožalošćenu porodicu koja se sastoji od oca, majke, djeteta, pokojnika i skeleta.

Nova kolekcija Pogrebnog muzeja prije svega ima terapeutsko dejstvo sa ciljem da djeci olakša poimanje smrti i da roditeljima olakša razgovor sa djecom kada se desi smrtni slučaj u bliskoj okolini. Zamisao je da se kroz igru djeci objasni šta se dešava sa pokojnicima. U projektu učestvuje i bečki “Pokrajinski savez za psihoterapiju” čiji se predstavnici nadaju da će nova LEGO kolekcija ubrzo naći primjenu u ordinacijama.

Bečki Pogrebni muzej osnovan je 1967. godine i u vlasništvu je Gradskog pogrebnog preduzeća koje se ujedno brine o bečkim grobljima. U sklopu stalne izložbe na prostoru od 300 kvadratnih metara prikazane su stotine eksponata. Među njima su i bizarni i ekstravagantni eksponati kao što je štedljivi mrtvački sanduk za ponovnu upotrebu koji je 1784. godine uveo Car Josif II ili sanduk nazvan “čaura” zbog čaurastog oblika, obojen u 14 boja.

Kolekcija je dostupna u muzeju, ali i u online prodavnici.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Harald Lachner

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 5