Pod stresom ste? Onda jedite ove namirnice!

0

Prebukiran rokovnik, previše sastanaka, kolege koje stalno nešto zapitkuju, šefovi koji prigovaraju i obaveze poslije posla mogu dovesti do toga da se osjećate napeto i pod stresom. Napravite pauzu i riješite se stresa konzumiranjem ovih namirnica.

Povrće sa zelenim listovima kao što su špinat, blitva, zelena salata, sadrži sastojke koji proizvode dobro poznati hormon dopamin, pa će tako i vaš mozak funkcionisati po principu „keep calm and…”. Oni koji konzumiraju namirnice bogate vitaminom B9, manje su izloženi riziku od nastanka depresije, opušteniji su, sretniji i puni energije.

Čuli ste za fenomen food-coma? Rezultat je djelovanja triptofana, aminokiseline koja potpomaže proizvodnju serotonina, hormona sreće i smirenosti. Osim ćurećeg mesa, ostale namirnice koje sadrže visok nivo ove aminokiseline su orasi, tofu, sjemenke, riba, žitarice, mahunarke, jaja.

Ukoliko ste ljubitelj ugljenih hidrata, teško da ćete zaobići krofnu kada osjetite da ste pod stresom. Jedno od pravila je da ne potiskujete ljubav prema ugljenim hidratima jer oni pomažu da mozak luči serotonin, koji ima isto dejstvo kao i antidepresivi. Ali loša stvar je u tome što stres izaziva porast šećera u krvi tako da umjesto za krofnom, slobodno možete posegnuti za ovsenom kašom koja neće učiniti toliki problem, a sniziće vam stres. Ovsena kaša možda ne zvuči toliko privlačno kao krofna, ali je korisnija.

Možda zvuči čudno, ali bakterije u stomaku mogu uzrokovati stres. Zato konzumiranje jogurta, prepunog kalcijuma, proteina uz dodatak probiotika može pomoći da se osjećate opuštenije.

Kada ste pod stresom raste nivo adrenalina i kortizola. Omega 3 masne kiseline u lososu smanjuju negativan uticaj hormona stresa. Studenti medicine  Univerziteta u Ohaju su smanjili anksioznost za 20% u poređenju sa onima koji su uzimali placebo pilule. Zato se odmah bacite u potragu za receptima za pripremanje lososa i uživajte.

Dakle, vrlo je jednostavno, kada osjetite da vas stres preplavljuje, uzvratite tako što ćete ga i vi preplaviti ovim namirnicama sa liste.

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + = 8