Početak „Tjedana integracije 2019“: Svečana večera s pobjednicima

0

Deveti po redu „Tjedni integracije“ otvoreni su velikom gala večerom u WUK Beč. Više od 400 gostiju iz javnih institucija, političkih zvaničnik te predstavnika preko 250 organizacija uključenih u ovu manifestaciju zajedno su proslavili raznolikost u Austriji.

MigAward

U sklopu svečanog otvaranja i ove godine je održana dodjela nagrada „MigAwards“. Riječ je o nagradi austrijskih migranata, koja se od 2013. godine dodjeljuje pojedincima, projektima i organizacijama koje se zalažu za integraciju migranata, ali i negativnoj nagradi koja se dodjeljuje onima koji rade suprotno.

Nakon predizbora u februaru ove godine, koji je proveo stručni žiri „MigAwarda“, a koji se sastojao od stručnjaka za integraciju, u martu je veliki žiri, koji se sastojao od preko 450 migranata iz cijele Austrije, odabrao pobjednike.

Za osobu godine proglašen je Christian Konrad, koji je osnovao “Menschen.Würde.Österreich”. Kroz ovu platformu, inicijativama za integraciju, pojedincima i nevladinim organizacijama daje se veći publicitet.

Projekt godine bio je “#meinaufstehn“, udruga za promicanje učestvovanja civilnog društva. U kategoriji “obrazovanje i socijalna skrb” nagradu je osvojio “Brunnenpassage“, mjesto susreta za ljude različitog porijekla koji mogu učestvovati u umjetničkim projektima i upoznati jedni druge. U kategoriji “ekonomija i rad” pobijedio je “Shades Tours“, projekt koji organizuje ture i aktivnosti u Beču za socijalne grupe (azilante, invalide, beskućnike).

Die biber” izabran je u kategoriji “mediji”, kao jedini časopis u Austriji koji izvještava iz multietničkih zajednica i prikazuje uzbudljive aspekte Beča. Gottfried Waldhäusl dobio je nagradu za “Dead End 2019”, a pokrajinsko vijeće donje-austrijskog FPÖ-a skrenulo je pozornost na sebe s mnogim negativnim primjedbama o izbjegličkoj politici.

mig award

Nova kategorija „pokrajine“: Brojne nominacije

Ove godine, “MigAward” je prvi put dodijeljen u novoj kategoriji – „pokrajine“. Brojne nominacije dostavljene iz Vorarlberga pokazale su da je raznolikost tema u cijeloj Austriji. Pobjednik je “Otvoreno srce” iz Salzburga, projekt koji pomaže maloljetnim izbjeglicama bez pratnje da steknu uporište u gradu.

Vrhunski učesnici

Savjetnik za integraciju Regina Fechter iz Linza dodijelila je nagradu u kategoriji „pokrajine“, a Gradsko vijeće za integraciju u Beču, dalo je podršku cijelom projektu. Jürgen Czernohorszky izjavio je: “Integracijski tjedni pružaju mogućnost da se istraže raznolikost i kreativnost u našem gradu i šire, i uključi u dijalog na različite načine.”

Među ostalim učesnicima su bili: Herbert Schweiger, direktor VHS Beč, Florian Krb, Wiener Bezirkszeitung, Gabriele Tatzberger iz Bečke poslovne agencije, Christian Meidlinger, predsjednik waff-a, Christian Jungwirth, direktor OKTO-a, Renate Blauensteiner, potpredsjednica AK Beč, Dragomir Janjić, suizdavač časopisa KOSMO, Safak Acka iz SPÖ Beč i Maamoun Chawki iz odbora WUK.

Tjedni integracije 2019. “: Zajedno. U dijalogu

Nakon svečanog otvaranja širom Austrije nastavlja se održavati preko 250 događaja. Pod motom “Zajedno. U dijalogu” održaće se koncerti, interaktivne radionice, višejezična čitanja i pozorišne predstave, interkulturalni dječji programi i još mnogo toga, a sve to s ciljem da se svi što bolje upoznaju s raznolikošću u Austriji.

Inicijator projekta Dino Šoše naglašava: “Potrebno nam je manje straha i mržnje, a više hrabrosti za raznolikost. Više hrabrosti za višejezičnost, više hrabrosti za društvo u kojem ionako živimo. I ne bismo trebali čekati da drugi budu spremni, trebali bismo i sami postati aktivni. I to je upravo ono što želimo postići kroz ‘Tjedne integracije’.”

Dino sose

Sve događaje koji će se održati u toku „Tjedana integracije“ možete naći na https://www.integrationswochen.at/kp/programm, a uvodni govor inicijatora Dine Šoše na https://integrationswochen.at/eroeffnungsrede-von-dino-schosche-integrationswochen-2019.

Glavni sponzori „Tjedana integracije 2019“ su: AK Beč, MA 17 grada Beča, SPÖ Beč, VHS Beč i Bečka poslovna agencija. Osim toga, niz događaja podržaće i waff, Wien Holding, Kunsthalle Wien, privatni Univerzitet Anton Bruckner i WUK. Medijski partneri su magazin BUM, Wiener Bezirkszeitung, Heute, Okto, ORF, vienna.at i KOSMO.

 

Foto: Albin Melez Photography

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − = 4