Počeo probni period: Evo kako funckioniše korona-semafor u Austriji

0

Posljednjih dana i sedmica u Austriji je primjetno dvocifreno i trocifreno „kretanje” novih zaraza koronavirusom koje stvara određenu nesigurnost i oprez kada se govori mogućem dolasku drugog vala zaraze.

Kako bi spriječila da u jesen i zimu Austriju zapljusne drugi val zaraze koronavirusom, austrijska je vlada, odnosno ministar zdravlja Rudolf Anschober u petak sa svojim stručnim timom u kojem su bili Daniela Smied (AGES), Herwig Ostermann („Zdravlje-Austrija GmbH), Ulrich Herzog (voditelj kriznog štaba u Ministarstvu zdravlja) predstavio na konferenciji za novinare u Beču koncept funkcionisanja tzv. „korona-semafora“ i pustio ga i službeno u dvosedmični probni pogon.

Korona-semafor će pokazivati najvažnije parametre zaraze na regionalnom tj. pokrajinskom i lokalnom nivou, sve do pojedinih opština i stambenih okruga. Jednom riječju davaćepregled regionalnih i lokalnih ograničenja. I to uz pomoć četiri boje, crvene, narančaste, žute i zelene pokazivaće stepen sigurnosti odnosno opasnosti od covid-19 zaraze.

Za razliku od Njemačke gdje je sličan semafor usmjeren samo na nove slučajeve zaraze koronavirusom, u Austriji bi korona-semafor trebao pokazivati 7-dnevni razvoj broja novozaraženih, raspoložive bolničke kapacitete, stanje i analizu klastera zaraze te postotak pozitivno covid-19 testiranih slučajeva od najvišeg saveznog do najnižeg lokalnog nivoa.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 9 = 54