Pfizer: Naša vakcina je 90% efikasna, ovo je velik dan za čovječanstvo

0

Objavljeni su prvi privremeni rezultati velikog istraživanja efikasnosti vakcine protiv koronavirusa na kojoj rade farmaceutski div Pfizer i BioNTech.

Prema tvrdnjama proizvođača, vakcina je 90% efikasna, a analiza pokazuje da vakcina pokazuje puno bolje rezultate od onih kojima su se nadali mnogi stručnjaci.

“Danas je velik dan za čovječanstvo”

Visok postotak ispitanika koji su dobili zaštitu od vakcine čini rezultate istraživanja vrlo uvjerljivima, piše britanski Guardian. Naime, regulatorne agencije su poručile da će odobriti vakcinu koja ima efikasnost od samo 50%, što znači da od zaraze štiti 50% onih koji su je primili. Proizvođači ove vakcine kažu da nema ozbiljnih nuspojava.

“Danas je velik dan za znauku i za čovječanstvo. Prvi set rezultata treće faze istraživanja vakcine protiv covida-19 dokazuje prvobitne dokaze sposobnosti naše vakcine da spriječi zarazu koronavirusom”, rekao je šef uprave Pfizera dr. Albert Bourla.

“Došli smo do kritične tačke u razvoju vakcine u trenutku kad je svijet najviše treba, kad stope infekcije dosežu rekordne nivoe, bolnice su blizu popunjenosti, a ekonomije se pokušavaju ponovo otvoriti”, dodao je Bourla.

S obzirom na to da se treća faza kliničkog ispitivanja nastavlja, moguće je da će se postotak efikasnosti vakcine promijeniti, ali podatak o efikasnosti od 90% razveseliće ne samo političare nego i zdravstvene radnike.

Prve doze zdravstveni radnici mogli bi dobiti do kraja ove godine

Treća faza ispitivanja Pfizerove vakcine obuhvatila je 43.000 ispitanika, a u kompaniji tvrde da jednako dobro štiti ljude iz svih etničkih grupa.

Prikupljanje podataka o sigurnosti vakcine potrajaće do treće sedmice novembra, najavili su iz Pfizera. Ti podaci će potom biti poslani regulatoru koji bi trebao odobriti upotrebu vakcine. Brzo dobijanje odobrenja za puštanje vakcine u promet moglo bi značiti da će zdravstveni radnici dobiti prve doze vakcine do kraja ove godine, navodi Guardian.

 

Izvor: Index.hr

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 − 1 =