Pfizer kasni s isporukom vakcina zemljama EU, tvrde maksimalno sedam dana

0

Američka kompanija Pfizer, koja je u saradnji s njemačkom laboratorijom BioNTech osmislila vakcinu protiv covida-19, iznijela je plan koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke vakcina ograniči na sedam dana.

“Pfizer i BioNTech razvili su plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Evropu kao i isporuku znatno većeg broja doza vakcina u drugom tromjesečju”, stoji u zajedničkom saopštenju dvije firme.

Zemlje EU-a koje su naručile vakcinu Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od “tri do četiri sedmice”.

Šefica EK-a: Pfizer zagarantovao doze u prvom tromjesečju

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je da joj je Pfizer zagarantovao da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesečje.

Pfizer je saopštio da se “počevši od 25. januara vraćamo prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje Evropske unije, a od 15. februara povećaćemo isporuku”, dodaje se u saopštenju.

“Da bismo ovo realizovali, moramo sprovesti određene izmjene u proizvodnom procesu.” Američka grupa Pfizer i njemački BioNTech krajem sedmice su neočekivano upozorili da do početka februara zemljama članicama EU-a nisu u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene sedmične količine vakcina.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 4 = 12