Pet ključnih problema covid-pasoša

0

Evropska komisija predstavila je dugo najavljivani prijedlog tzv. covid pasoša, digitalnih potvrda koje bi trebale olakšati putovanja unutar Evropske unije dok traje pandemija koronavirusa. Potvrde bi bile dokaz da je osoba ili vakcinisana protiv covida-19 ili ga je preboljela ili ima negativan test.

Oko Komisijinog prijedloga moraju se usuglasiti Vijeće (države članice) i Evropski parlament. Na obje adrese mogu se očekivati žustre rasprave jer u uredbi ima nedorečenosti i prijedloga koji će izazvati polemike. Evo nekoliko problematičnih tačaka.

Može li na vrijeme spasiti ljeto?

Komisija očekuje da prijedlog bude usuglašen prije ljeta. Zemlje ovisne o turizmu, poput Grčke ili Hrvatske, sigurno će pritiskati da zajednički sertifikat bude spreman za ovu turističku sezonu. Dogovor bi, dakle, trebalo postići u, za Evropsku uniju i njezine zakonodavne procedure, rekordnom roku od svega tri mjeseca.

Iz Evropskog parlamenta, koji u ovom slučaju takođe odobrava novi propis, već u rukavicama upozoravaju da ne treba žrtvovati kvalitet prijedloga radi brzine donošenja.

Kako će se čuvati osjetljivi podaci?

Već se skreće pažnju na potencijalno problematične elemente koji se tiču zaštite privatnosti i ličnih podataka građana. Medicinski podaci, kao što je informacija je li neko prebolio covid, pritom su posebno osjetljivi.

Zastupnica socijalista u EU parlamentu Birgit Sippel ističe da moraju postojati “jasna pravila o tome zašto se podaci prikupljaju, kako se koriste i ko im može pristupiti”.

Što se više prijedlog bude mijenjao i nadopunjavao – u raspravama među državama članicama unutar Vijeća, prijedlozima Evropskog parlamenta, pa onda i u pregovorima Vijeća i parlamenta – to će usuglašavanje oko njega duže trajati. Operacija spašavanja ljeta mogla bi, dakle, kasniti.

Kako osigurati da nema diskriminacije?

Ovo je bilo ključno pitanje od početka rasprava o uvođenju tzv. covid pasoša. EU trenutno nema dovoljno vakcina da ih osigura svima koji to žele, neki ljudi se ne smiju vakcinisati, a uz to, vakcinacija je dobrovoljna, pa se problematizovalo hoće li oni, koji to ne žele, biti indirektno prisiljeni vakcinisati se da bi mogli slobodno putovati.

Ovom problemu Komisija nastoji doskočiti uvođenjem tri moguće vrste podataka na potvrdi: ako osoba nije vakcinisana, može se upisati podatak o tome da je ili već preboljela covid ili da ima negativan test. Budući da ovaj dokument cilja na olakšavanje putovanja, a da se mlađe od 18 godina ne vakciniše, logično je zapitati šta to znači za roditelje, koji su se vakcinisali i žele na putovanje s djecom.

Komisija u uvodu uredbe navodi da djeca zasad ne mogu biti vakcinisana, ali bi trebala moći dobiti potvrdu o testiranju ili oporavku od covida, odnosno roditelji u njihovo ime. Porodična putovanja, očito, barem prema sadašnjem prijedlogu, neće biti pretjerano olakšana.

Koje će se vakcine moći priznavati?

Prijedlog se prije svega odnosi na vakcine koje su dobila odobrenje za stavljanje u promet na tržištu EU (zasad četiri). Međutim, država može odlučiti da će prihvatiti i druge vakcine, što u ovom trenutku znači da bi zemlje samostalno odlučivale hoće li prihvatati potvrde o vakcinisanju ruskom ili kineskom vakcinom.

I oko ovog pitanja očekuju se rasprave. Njemački eurozastupnik Manfred Weber smatra da bi sertifikat trebao biti povezan isključivo s vakcinama koja je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA). Weber je predsjednik Kluba zastupnika Evropske pučke stranke, najvećeg zastupničkog kluba u Evropskom parlamentu.

Zašto ni potvrda nije garancija za ulazak?

“Ako država članica i dalje od nositelja digitalne zelene potvrde zahtijeva karantin ili testiranje, mora obavijestiti Komisiju i sve druge države članice i navesti razloge za takve mjere”, navodi Komisija.

U prijedlogu uredbe je specificirano da država mora unaprijed notificirati ako uvodi takve restrikcije. Bruxelles i druge članice mora izvijestiti koji su razlozi za ta ograničenja, na koje se putnike odnose i koliko dugo će trajati. Ni digitalna zelena potvrda, dakle, neće biti stopostotna garancija da osoba ne mora u samoizolaciju ili na testiranje da bi ušla u neku drugu članicu EU-a.

 

 

Izvor: Telegram.hr

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 + = 4