Ovo voće najbolje utiče na pamćenje

0

Bobičasto voće nije samo izvor vitamina i dijetalni desert, već i pravi prirodni stimulans za naš mozak. Prema riječima nutricionistice i autorice Toby Amidor, najbolja bobica koja poboljšava rad mozga je borovnica.

„Studije pokazuju da kozumiranje borovnica pomaže u održavanju zdravlja mozgaˮ, piše Amidor za Eat This, Not That.

Štaviše, prema Amidoru, borovnice „smanjuju rizik od kognitivnih oštećenja povezanih sa starenjem – demencije i Alchajmerove bolesti”, prenosi City Magazine.

Koristan je i sok od ovog bobičastog voća. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, pijenje soka od divlje borovnice tokom 12 sedmica potvrdilo je poboljšanje funkcije pamćenja kod starijih ljudi. Prema autorima studije, uključivanje borovnica u ishranu „pozitivno utiče na sposobnost razmišljanja i rasuđivanjaˮ.

Osim toga, rezultati studije objavljene u časopisu Neural Regeneration Research Journal pokazali su da borovnice na dnevnom jelovniku povećavaju protok krvi u ključna područja mozga. Dakle, ova bobica podstiče pamćenje i koncentraciju.

Borovnice su korisne, ne samo za mozak.

“Bobičasto voće sadrži mnoge hranljive sastojke, uključujući: vlakna, vitamine K i C, mangan i fitonutrijente zvane polifenoli”, kaže Toby Amidor.

Sve to čini borovnice prirodnim lijekom za poboljšanje rada srca. Prema jednoj studiji, šoljica svježih borovnica dnevno ima pozitivan učinak na nivo „dobrogˮ holesterola u krvi, smanjujući rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Zbog visokog sadržaja vlakana, borovnice takođe mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju tjelesne težine. Stoga, ova namirnica je idealna za dijetalne smoothie-je i deserte.

Borovnice su možda najbolji, ali ne i jedini prirodni „dodatakˮ za poboljšanje funkcije mozga među voćem. Nutricionisti takođe savjetuju da se obrati pažnja na nar (posebno sok), narandžu i brusnice.

 

Foto: Freepik

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × 1 =