Ovo su najpopularnija imena u Beču za 2021.

0

Državna kancelarija za statistiku u Beču (MA 23) objavila je listu najpopularnijih imena beba rođenih u prošloj 2021. godini u Beču.

Podaci o imenima su obrađeni na dva različita načina: prema pravopisu i izgovoru.

Najpopularnija imena beba u Beču su Emilia i Leon. Slijede Mia i Lea te David i Maximilian.

U Beču je u protekloj godini rođeno ukupno 112 Emilia, 95 Mia i 90 Lea. Ime Leon dobilo je 128 novorođenčadi, imena David i Maksimilian dobilo je 112 i 111 novorođenčadi. Na ostalim mjestima tu su Noa, Paul i Elias kao i Lena, Sophie i Laura.

Ime Matteo prema izgovoru na prvom mjestu

Ako sažimate različita pisanja imena, slika je malo drugačija. Jer tada među dječacima vodi ime koje ne ulazi u prvih deset ako se tačno napiše, ali je na prvom mjestu po izgovoru: naime Matteo – ili Mateo, Matheo ili Mattheo. Ukupno se tako zove 149 djece rođenih u prethodnoj godini.

Mnogo različitih pisanja imena Sofia

Slična je situacija i s djevojkama. Varijante imena Sofia se na listi nalaze 161 put, što je dovoljno za prvo mjesto na ovoj ljestvici. Tako je već bilo 2020. godine s dječacima kad su na vrhu bile razne verzije imena Aleksandar.

Posebno mnogo različitih verzija imena Mohamed

Posebno velik broj različitih pisanja imena prikazan je za Mohameda. Na primjer, u statistici je osam različitih opcija. Statistika je pokazala kako se ime Mohamed nalazi na 10. mjestu najpopularnijih dječjih imena prema izgovoru.

Kroneng Zeitung je već ranije pisao kako je od 2014. godine Mohamad među pet najčešćih dječjih imena u Beču.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 2