Ovo je grad u kojem automobili više nisu dobrodošli

0

Njemački grad Heidelberg najpoznatiji je kao univerzitetski i naučni grad bogate istorije, s najstarijim univerzitetom u zemlji, kao i čuvenim 800 godina starim dvorcem.

Ali Heidelberg bi uskoro mogao postati još poznatiji kao grad s nultom stopom emisija ugljen-dioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte koji izazivaju globalno zatopljenje – i grad u kojem su automobili saobraćajni izuzetak, a ne pravilo, ako plan gradonačelnika Eckarta Würznera uspije.

Würzner nije protiv električnih automobila. Grad osigurava građanima koji kupe električni automobil subvenciju od 1000 eura, uz još 1000 ako ugrade stanicu za punjenje. Ali, električni automobili su nisko na listi alata kojima Würzner pokušava srezati u otisak ugljen-dioksida grada i njegovih stanovnika. Würznerov projekt osigurao je Heidelbergu reputaciju pionira u ekološki svjesnom urbanom planiranju, piše New York Times.

Autobusi na vodonik i superceste za bicikle

Kako bi smanjio prisutnost automobila na gradskim cestama, Würzner kupuje flotu autobusa na vodonik, gradi mrežu “supercesta” za bicikle koje bi povezivale grad s predgrađima i projektuje naselja na način da obeshrabruju korištenje vozila i podstiču hodanje. Stanovnici koji se odreknu ličnog automobila imaju pravo na godinu dana besplatnog javnog prevoza.

“Ako trebate automobil, koristite (aplikacije za) dijeljenje auta. Ako ne možete koristiti dijeljenje auta jer živite predaleko i nema masovnog prevoza, onda koristite automobil, ali samo do tramvajske stanice, a ne do centra”, poručio je tako Würzner u intervjuu za američke novine.

Evropski gradovi i države najavljuju zabranu klasičnih auta

U isto vrijeme proizvođači automobila sve se više pokušavaju prilagoditi sve strožim regulacijama za korištenje automobila na benzin (i dizel) u gradovima. General Motors, Ford Motor i Jaguar Land Rover su tako ove godine obećali tranziciju na električne automobile.

Neki evropski gradovi, poput Stockholma i Stuttgarta, već su zabranili starija vozila na dizel. Deseci drugih, uključujući metropole Rim, London i Pariz, planiraju ograničiti gradski saobraćaj na vozila koja ne ispuštaju gasove s efektom staklene bašte u sljedećih desetak godina.

U Heidelbergu 80% stanovnika već ne koristi auto

Heidelberg, među ostalim mjerama za tranziciju od automobila na druge oblike saobraćaja, gradi mostove, odnosno nadvožnjake koji će omogućiti biciklistima da jednostavno zaobiđu područja s prometnim čepovima a da ne moraju dijeliti cestu s autima. Trenutno samo oko 20% stanovnika grada koristi automobil za svakodnevno kretanje gradom, ali saobraćajni čepovi su i dalje prisutni. Ostalih 80% hoda, vozi bicikl ili putuje električnim autobusima.

Foto: Pixabay
Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × 6 =