Ovo je glavni uzrok porasta infekcija koronavirusom u svijetu

0

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju da bi uzrok porasta broja zaraženih u svijetu mogao biti porast infekcija među mladim ljudima.

Nekoliko zemalja na području Evrope prijavljuju sve veće širenje infekcije među mladima, što izaziva zabrinutost zdravstvenih vlasti, naročito u vrijeme ukidanja restriktivnih mjera i otvaranja granica, istakao je evropski šef WHO-a Hans Kluge za BBC.

Nizozemska je poslednjih sedmica prijavila veće stope zaraze među mlađim starosnim grupama u odnosu na starije ljude.

Zvaničnici u francuskoj Bretanji optužili su mlade između 18 i 25 godina za širenje virusa rekavši da ne prate mjere distanciranja i nošenja maske kao ostali građani.

U Madridu, glavnom gradu Španije, gdje vlasti pokušavaju zaustaviti porast infekcije, šefica regionalne vlade Isabel Diaz Ayuso izdala je upozorenja zbog ponašanja mladih.

Margaret Harris iz WHO-a istakla je da je ono što trenutno vidimo jedan veliki val koronavirusa koji se širi cijelim svijetom.

Podsjetimo, i u Austriji je posljednjih dana povećan broj mladih među novozaraženima. U turističkom mjestu St. Wolfgang izbilo je žarište među praktikantima tako da više od pola zaraženih ima između 15 i 20 godina.

BBC-jevi stručnjaci za vođenje statistike prate situaciju u Evropi i širom svijeta, te su izradili niz grafova koji prikazuju epidemiološku situaciju. Podaci s ovih grafova pokazuju da je Velikoj Britaniji trebalo puno više nego drugim zemljama da smanji broj zaraženih, dok se broj infekcija ponovo naglo povećava u Španiji.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × 6 =