Ovih 6 znakova govori da imate opasno visok nivo šećera, a da niste svjesni!

0

Jedan od razloga zašto ljudi obolijevaju od visokog nivoa šećera u krvi je taj što na vrijeme ne prepoznaju ozbiljne simptome na koje im tijelo ukazuje. U nastojanju da održite vaše tijelo zdravim, a nivo šećera u krvi u normali imajte u vidu sljedeće simptome.

  1. Stalno ste žedni

Kada vam je visok nivo šećera u krvi, vaši bubrezi ne mogu da rade normalno, pa proizvode više urina kako bi se riješili velike količine glukoze koje ne mogu da apsorbuju. Ovo dovodi do dehidratacije.

  1. Prekomjerna težina

Razlog zašto šećerna bolest izaziva povećani apetit je taj što glukoza nije sposobna da prodre u zid ćelije usljed nedostatka insulina. Pa tako vaše tijelo nije sposobno da pretvori hranu u energiju i kad osjeti da mu fali energije ono traži još hrane.

  1. Hroničan umor

Povećan nivo šećera u krvi ne znači i više energije, a može da se desi potpuno suprotno. A to je sve zbog nedostatka energije što dovodi do umora.

  1. Slabljenje vida

Kod povišenog šećera dolazi do oticanja sočiva i očiju, a to uzrokuje loš vid i zamagljenje vida koje traje kratko, ali zahtijeva ljekarsku pomoć.

  1. Suha koža

Povišen šećer vodi ka oštećenju nerava i tijelo zbog toga gubi dosta tečnosti, a ako se proces nastavi i potraje duže vrijeme dolazi do sušenja kože, a najočitije je sušenje usana.

  1. Impotencija ili manjak libida

Kako je već rečeno, visok nivo šećera u krvi ugrožava protok krvi i oštećuje nerve i krvne sudove pa može doći do pojave impotencije.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 7 = 0