Ovako prepoznajte trenutak kad strah postaje fobija

0

Zamislite da vas oblije znoj, drhtite i nekontrolisano brinete da ćete možda propustiti telefonski poziv zato što ste ostavili mobilni kod kuće? Zvuči apsurdno, ali to je vrlo stvarno stanje nazvano nomofobija.

Nomofobija je jedna od više od 250 poznatih fobija, vrsta tjeskobe koje su najčešće rezultat nekog osobnog dramatičnog iskustva, objašnjava profesor psihologije Juergen Margraf. Taj dramatičan događaj pohranjen je u mozgu i neki okidači mogu izazvati i tjelesnu reakciju. Bez obzira je li riječ o gelotofobiji, strahu od ismijavanja, ili oneirogmofobiji, strahu od “mokrih snova”, osoba koja pati od fobija to teško podnosi, a može se i razboljeti. Fobija se klasifikuje kao bolest nakon što se ispuni nekoliko kriterija, kaže Margraf.

Na primjer, kada strah dosegne nepodnošljiv ili jedva podnošljiv nivo ili kada fobija ograničava kvalitetu života. U tom slučaju osoba bi trebala potražiti pomoć psihoterapeuta.

“Fobije se često liječe kognitivno-bihevioralnom terapijom”, kaže Peter Falkai, direktor univerzitetske klinike za psihijatriju i psihoterapiju Ludwiga Maximilijana. Terapeut će s pacijentom pokušati kreirati situaciju koja izaziva tjeskobu i zatim je analizirati i pokazati moguća rješenja.

Terapija se obično kombinuje s odgovarajućom količinom antidepresiva, a vrsta fobije utiče na izbor terapije. Neki ljudi fobiju uspiju prevladati sami, ali ako samoterapija ne da rezultate, rad s iskusnim terapeutom najbolji je način da ovaj psihički poremećaj postane kroničan, prenosi Express.

 

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 × 5 =