Ovako izgleda suza pod mikroskopom

0

Holandski fotograf Maurice Mikkers odlučio je uporediti suze i utvrditi postoji li razlike u njihovom sastavu i izgledu s obzirom na razlog njihovog nastanka.

On je snimio niz mikroskopskih snimki kristaliziranih suza u okviru projekta pod nazivom „The Imaginarium of Tears“.

„Znanost kaže kako svaka suza ima različitu viskoznost i sastav. Sve suze sadrže cijeli niz organskih tvari, kao što su ulja, antitijela i enzimi rastvoreni u slanoj vodi“, objasnio je Mikkers.

Tri vrste suza

Postoje tri osnovna tipa suza: emocionalne suze, povezane s osjećajima radosti i tuge; refleksne suze, koje se javljaju tokom iritacije oka i bazalne suze, koje neprekidno vlaže oko, održavajući ga zdravim.

Kako bi ustanovio postoje li vizuelne razlike među njima, Mikkers je uz pomoć svojih prijatelja pregledao sve vrste suza pod mikroskopom. Prije toga. „uhvatio“ njihove suze, a Mikkersovi prijatelji, u cilju dobijanja različitih tipova suza, rezali su luk i jeli ljute paprike, te se trudili kod sebe izazvati osjećaje radosti i tuge.

Prikupivši njihove suze pomoću mikropipete, Mikkers ih je stavio pod mikroskop i pustio da se kristaliziraju. Iako nije utvrdio nedvojbenu povezanost izgleda suza i uzroka njihova nastanka, Mikkers je dobio uistinu lijep pogled na strukturu soli koje se nalaze u suzama.

Suza koja je nastala nakon rezanja luka

1a

 

Suza nastala kombinacijom rezanja luka, stavljanja papra u oči, ušmrkavanja vode i konzumiranja ljutih papričica

2

 

Suza nastala neprekidnim gledanjem u ventilator iz neposredne blizine

3

 

Suza izazvana emocijama

4

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − = 1