Otvorena sezona ljetnih bašti u Beču

0

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, gradonačelnik Beča Michael Ludwig je početkom aprila zvanično otvorio novu sezonu za sve ljetne bašte u Beču. Čast otvaranja sezone ove godine je ukazana kafeu “Donaukafe” u podnožju bečkog Dunavskog tornja.

Prema zvaničnim podacima Privredne komore Beča u austrijskoj prijestonici postoji više od 3.500 ljetnih bašti. One se od ostalih bašta i terasa ugostiteljskih objekata razlikuju po tome što su postavljene na javnim površinama. Prema riječima gradonačelnika Ludwiga, ljetne bašte igraju veliku ulogu u tradiciji i kulturi Beča i nezaobilazan su dio svakodnevnog života svih građana Beča. Bečke kafeterije i ugostiteljski objekti tako doprinose osjećaju udobnosti i lagodnosti i u bitnoj mjeri karakterišu gradski pejzaž Beča tokom većeg dijela godine.

Da ljetne bašte imaju veliki ekonomski značaj svjedoči i podatak da skoro 90 posto svih turista u Beču tokom svog boravka u ovom gradu obavezno svraćaju u kafeterije u kojima je bečki melanž na vrhu liste omiljenih kafa. Osim njih, i domaće stanovništvo je zaslužno za njegu kulta ispijanja kafe. Prema podacima “Udruženja bečkih kafeterija” prosječni Austrijanac konzumira 2,9 šoljice kafe dnevno. Ni sama činjenica da oko 40 posto domaćinstava raspolaže kućnim kafe automatima ne odvraća stanovnike austrijske prijestonice od posjete kafeterijama. Više od jedne trećine Bečlija posjećuje kafiće dva do tri puta sedmično, dok svaki peti stanovnik Beča svakodnevno posjećuje kafeteriju.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × = 54