Otto Wagner: Arhitekta koji je zadužio Beč

0

Otto Wagner (1841-1918) spada među svjetski najznačajnije arhitekte na prelazu iz 19. u 20. vijek. Povodom stogodišnjice Wagnerove smrti Bečki muzej je predstavio sva njegova djela na prvoj velikoj izložbi u posljednjih 50 godina. Wagnerove ideje za građevine, kao što su bečka gradska željeznica, Poštanska štedionica i Crkva na Steinhofu, predstavljaju prekretnicu u arhitekturi od historizma ka bečkoj moderni.

Wagner je bio vizionar prepoznavši da arhitektura zasnovana na prošlosti ne odgovara političkoj, privrednoj i društvenoj dinamici njegovog vremena. Kao odgovor na to stvarao je arhitekturu budućnosti koja se temelji na funkcionalnosti, materijalu i konstrukciji. Za predstavnike bečke moderne Wagner radikalni nacrti značili su pomak, a za čuvare tradicije provokaciju. Upravo su zbog toga mnogi njegovi projekti ostali nedovršeni, kao na primjer plan za „Gradski muzej“ na Karlsplatzu, na čijem je mjestu kasnije izgrađen „Istorijski muzej grada Beča“, odnosno današnji „Bečki muzej“.

Izložba zauzima cijeli gornji sprat muzeja, tj. više od hiljadu kvadratnih metara površine. Time je ovaj događaj tri puta veći od uobičajenih izložbi u Beču. Osim Wagnerovih djela na izložbi je detaljno prikazan umjetnički, kulturni i politički kontekst njegovog stvaranja, kao i jedinstveni predmeti koji svjedoče o njegovoj harizmi i slavi – skupocjeni crteži, modeli, namještaj, slike i lični predmeti.

Većina izloženih eksponata, otprilike 500 primjeraka, dio su Wagnerove zaostavštine koja se smatra najvećim blagom zbirke „Bečkog muzeja“. Uz izložene predmete u javnosti prvi put mogu da se vide vrhunska djela partnerskih institucija, kao na primjer, „Kabineta grafika i crteža“ Akademije likovnih umjetnosti u Beču, muzeja Albertina i drugih.

Izložba skreće pažnju na još uvijek aktuelna pitanja koja je Wagner još tada postavljao: koja je kulturna vrijednost arhitekture, kakva je uloga umjetnosti u izgradnji gradova i na koji način se povezuju kvalitet, estetika i funkcionalnost arhitekture?

Izložba je otvorena za javnost od 15. marta do 7. oktobra 2018. godine. Više informacija možete naći na www.wienmuseum.at.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Peter Kainz

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − 3 =