Otkrijte kako dobrim zalogajem sačuvati srce

0

Studija koja je 10 godina proučavala rizik od razvijanja bolesti srca, tvrdi da se Grci koji se hrane “tradicinalnom” ishranom imaju 47 posto manje rizika od razvijanja bolesti srca. Njihova tajna leži u prehrani baziranoj na mnogo svježeg povrća i voća, cijelih žitarica, koštunjavog voća, maslinovog ulja i ribe.

Prema zvaničnim podacima, svaki peti muškarac i 12 posto žena razviju neku bolest srca ili umru od nje. Međutim, za one koji se pridržavaju pravila “mediteranske ishrana” vrijedi drugačija statistka. Naime, Mediteranska prehrana štiti srce bolje od vježbanja, otkrila je studija koju je izvršio Univerzitet Harokopio iz Kalitee u Grčkoj.

Ovaj način ishrane podrazumijeva unos mnogo svježeg voća i povrća, cijelog zrna žitarica, koštunjavog voća, maslinovog ulja, ribe i crnog vina. Oni koji su se hranili na ovaj način bili su za 47 posto pod manjim rizikom od razvijanja srčanih bolesti tokom studije koja je trajala 10 godina, a u kojoj je učestvovalo 2.500 odraslih Grka i Grkinja starih od 18 do 89 godina.

Istraživači su prilikom izvođenja zakčljučaka vodili računa i o godinama, polu, istoriji bolesti, nivou obrazovanja, tjelesnoj težini i drugim bitnim faktorima.

“Naša studija pokazuje da je mediteranska ishrana dobra za sve ljude, za oba pola, za sva starosna doba. Ovaj način ishrane bolje štiti srce od samog vježbanja. Osim toga, dobra je za smanjenje rizika od dijabetesa i hipertenzije, a spriječava i upale. Pošto se ovaj način ishrane sastoji od namirnica koje su dostupne svima, ljudi širom svijeta mogli bi bez problema da ga usvoje i zaštite se od srčanih bolesti”, kaže profesor Demostenos Panagiotakos, autor studije.

Savjet za zdrav doručak: Mediteranski sendvič

Sastojci: glavica bijelog luka, četiri kašike maslinovog ulja, 500 g krem-sira, 300 g pršuta, 300 g kačkavalja, 3 paradajza, zelena salata.

Priprema: Glavicu bijelog luka sitno isjeckajte i dobro pomiješajte s maslinovim uljem i sirom. Namazom premažite zemičke od cjelovitih žitarica, stavite list zelene salate, pršut, kačkavalj, kolutove paradajza, opet zelenu salatu, pa preklopite. Prijatno i živili!

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 5 = 12