(O)d(o)lazak Sebastiana Kurza

0

U trenucima dok počinjem sa pisanj­em ove kolumne, Austrija je u šoku od političkog zemljotresa, kojeg su izazvale teške optužbe na račun vladajućega Sebastiana i njemu bliskih ljudi. Ruku na srce, zemljotresa je bilo i prije (sjetimo se Strachea i Ibize), ali je ovaj ipak zatresao po vrhu skale i najvjerovatnije razorio političku karijeru omiljenog zeta, među mlađahnim vladarima.

Optužba tužilaštva: pronevjera, podmićivanje i primanja mita. Narodski prepričano: 2017. godine, dok je Kurz bio ministar željan fotelje kancelara, ljudi iz njegovog okruženja su napravili izmišljeno ispitivanje javnog mijenja i kontroverznog izdavača dnevnika (čitaj „žutila“) „Österreich“ nagovorili da izmišljene podatke objavi i time Sebastianu poravna put do funkcije prvog čovjeka Austrije. Što bi na Balkanu rekli, običan radni dan. Ipak, ovih dana postaje jasno da Vučićev drug ipak nije svemoguć i da Austrija ipak ima sudstvo, civilno društvo i opoziciju.

Šta se onda dogodilo?

Nakon iznesenih optužbi, Sebastian Kurz nakratko je izgubio čulo vida i rekao kako ne vidi razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, unatoč istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke. Potom je i šef Kluba “narodnjaka” u Nacionalnom vijeću austrijskog Parlamenta August Wöginger poručio onima koji se vesele padu aktuelne austrijske vlade, da će se “ona održati još dugo, unatoč trenutačnoj mega političkoj krizi”. A onda je uslijedio hladan tuš vođe Zelenih i Kurzovog koalicionog partnera Koglera, koji je povukao crtu i izjavio da “više ne žele vladati sa Sebastianom Kurzom kao saveznim kancelarom”.

I šta bi dan poslije?

„Moja zemlja mi je važnija od mene samoga“, rekao je Kurz i podnio ostavku na mjesto kancelara. Ipak ne toliko važna da bi se povukao iz politike, istovremeno i pomalo nevažna, jer će istu i dalje zastupati u Parlamentu, a sa novim kancelarom, svojim vjernim podanikom, vjerovatno graditi odnose po uzoru na tandem Putin-Medwedjew. Par sati nakon ostavke, Michael Völker, kolumnista dnevnika Standard, u svojoj je kolumni zabilježio: „Mnogim ljudima u ovoj zemlji Sebastian Kurz je postao nepodnošljiv. To je slika čovjeka kojem fali morala… Arogantnog čovjeka bez imalo skrupula, koji se digao iznad svih…“.

Šta će biti dalje?

Zeleni će nastaviti da vladaju sa pomalo prividno izmijenjenim sastavom tirkiznoga tima. I što Sebastian Kurz u narednom periodu bude prisutniji, to će biti prisutnija i mučnina, izazvana načinom na koji se domogao vlasti i vladao ovom državom. Sebastian Kurz će ostati upamćen kao kancelar koji je tri puta oborio austrijsku Vladu, jednom u kompletu promijenio priču na temu integracije, kako bi se dodvorio ultradesničarima, ko zna koliko se puta požalio medijima, jer su se usudili da ga, između bezbroj pohvala, ponekad i kritikuju. Ovo je kraj kancelara Kurza i početak kraja političara Kurza, a nadajmo se i početak priče o politici koja ne kupuje medije i studije. A ni glasove, šireći mržnju prema slabijima.

Dino Šoše
Izdavač

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 2 = 1