Odmarajte se: Umor stvara kilograme

0

Ukoliko ste cijelu noć ostali budni ili ste loše spavali, sljedećeg jutra ćete osjećati malaksalost. Kada tijelo ne dobija dovoljnu količinu odmora, u njemu se javlja želja za ugljikohidratima.

Ovo se prvenstveno javlja kao potreba da se podigne energija koja je u tom trenutku u padu. Taj energetski dodatak trajaće samo 30 do 45 minuta, nakon čega ćete ponovo potonuti.

Stvaranje kilograma

Nedostatak sna će vas debljati čak i ukoliko se zdravo hranite, jer tada vaše tijelo teško balansira hormone. Kada su hormoni za apetit u disbalansu, vaš metabolizam se usporava, a vaš apetit povećava. Ujedno, nedostatak sna uzrokuje stres koji takođe izaziva želju za slatkišima, što dodatno komplikuje stvar.

Nauka kaže da oni koji imaju problema s nedostatkom sna unesu i do 300 kalorija viška dnevno. Oni koji spavaju samo dva sata dnevno dobiju do kilogram tokom sedam dana. Kada uđete u rutinu nespavanja, teško je vratiti se na prvobitno stanje. Iako počinjete češće spavati, nestabilnost organizma se nastavlja kao i stres i nezadovoljstvo, a nezdrave navike ostaju.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × = 2