Odlazak Milene Dravić: “Zbog nje je Beograd bio ljepši, Srbija dio svijeta, glamur je bio i u kamionu”

0

Legendarna glumica Milena Dravić preminula je u 78. godini života nakon duge i teške bolesti. Čitavu Srbiju i region potresla je priča o smrti ove velike glumice, a ona je sve do posljednjeg momenta ostala nasmijana dama koja je širila pozitivnu energiju uprkos tome što je bolovala od teške bolesti, piše Blic.

Njena najveća podrška i oslonac u životu bio je kolega Dragan Nikolić, koji je preminuo prije dvije godine. Milena se udavala tri puta, ali Dragan je bio njena ljubav za sva vremena. Bili su u braku preko četiri decenije i glumica je ove godine pamtila kao najljepše.

Prvi put su Milena i Dragan zajedno igrali u filmu “Horoskop” (1969.) Bore Draškovića, zatim u filmu “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” (1971.) Bate Čengića. Inače, u svojoj dugogodišnjoj karijeri Milena je snimila preko 90 filmova. Neki od njih su Diližansa snova (1960.), Uzavreli grad (1961.), Kozara Veljka Bulajića (1963.), Lito vilovito (1964.), Čovjek nije tica Dušana Makavejeva i Djevojka Puriše Đorđevića (1965.), Rondo Zvonimira Berkovića (1966.), Jutro Puriše Đorđevića (1967.), Zasjeda Živojina Pavlovića i Bitka na Neretvi Veljka Bulajića (1969.) i brojni drugi.

Posljednji intervju Milene Dravić

U svom posljednjem intervjuu, koji je dala za Novosti, Milena Dravić je priznala koliko joj je teško bez supruga Dragana, za koga je rekla da je veliki umjetnik, veliki čovjek i veliki dobrotvor.

„Dragan je mnogo uradio, i mislim da će se tek u vremenu koje dolazi konstatovati koliko je to vredno. On je veliki karakterni glumac, velike transformacije. Ali, Dragan je bio čovek koji, kao mnoge druge naše kolege, tome nikada nije želeo da daje neki značaj. Bio je izuzetno skroman. A kako je bio i šaljivdžija, onda se ono što je radio više tumačilo kao šarmantni Gaga, Gaga ovo, Gaga ono. Sada, kada se sve sakupilo na jednom mestu, vidi se da je to ogroman rad, i na filmu, i u pozorištu, i na televiziji. Dragan je napravio velike uloge, i mislim da vreme buduće ide u prilog njegovom radu“, izjavila je Milena za Novosti, na otvaranju bioskopa koji je nazvan po Draganu Nikoliću.

„Ono što je ostalo za Dragana apsolutna enigma do kraja života, dok je još mogao da priča o svemu je zašto ga Žika Pavlović više nikada nije pozvao ni u jedan film koji je radio. I to jeste enigma. Ali, nema Žike, nema objašnjenja. Mislim da je to Dragana verovatno na neki način kopkalo“, otvoreno je priznala slavna glumica.

Kolege i prijatelji potreseni

Glumica Jelena Đokić se prisjetila da joj je majka, pokušavajući da joj olakša dolazak u Beograd, rekla: “Zamisli šetaš Knez Mihailovom ulicom i sretneš Milenu Dravić”. “Zbog nje je Beograd bio ljepši, Srbija dio svijeta, glamur je bio i u kamionu”, rekla je Đokićeva, zahvalivši svojoj “zvijezdi vodilji, jer joj je standarde postavila vrlo visoko”.

Vojislav Brajović napominje da je otišla glumica koja spada u red najznačajnijih umjetnika epohe.

“Njen šarm, srce, radost igre bili su neponovljivi… Njeni profesionalni dometi su sigurno među najznačajnijima u istoriji naše kinematografije, jer je mogla i umjela da igra sve… Njena pojava je ostavila dubok pečat u našim sjećanjima i bila je privilegija da dijelimo epohu sa njom”, kazao je Brajović.

Radoslav Zelenović, vrsni poznavalac kinematografije i upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, kaže da je Milena Dravić nesumnjivo bila najveća zvijezda jugoslovenske kinematografije.

“Milena je bila autentična filmska zvijezda. Podjednako je ubjedljivo igrala u društveno angažovanim filmovima ”crnog talasa”, u komercijalnim komedijama, ratnim spektaklima… Na veliko platno je uvijek donosila nešto autentično, svoje, neponovljivo, zbog čega su je kolege i publika obožavali. Imala je harizmu i odmjerenost karakterističnu za najveće zvijezde u istoriji kinematografije. Njen angažman na televiziji i pozorištu samo je uokvirio izuzetnu umjetničku karijeru”, kazao je Zelenović.

Ivan Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, takođe ističe da je otišla nesumnjivo najveća diva jugoslovenske i srpske kinematografije.

“Na prostoru nekadašnje Jugoslavije karijera Milene Dravić je nesumnjivo najznačajnija. lako je igrala i u eksperimentalnim filmovima i u komercijalnim ostvarenjima, na televiziji i pozorištu, kolege i publika su s podjednakom odanošću uživali u njenim ulogama”, kazao je Jevtić.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 6 =