Od danas na snazi stroži režim ulaska u Austriju, uvedena još jedna mjera

0

Od danas je stupio na snagu novi, pooštreni režim ulaska u Austriju sa ciljem da se spriječi “uvoz” novog soja koronavirusa, a predviđa obavezni test prilikom ulaska u zemlju.

Tako od danas, pored dosadašnjeg obaveznog desetodnevnog karantina, svi koji, iz rizičnih zemalja ulaze u Austriju, moraju imati negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 72 sata.

Alternativa tome je da se testiranje izvrši u Austriji u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

„Negativan test se mora pokazati prilikom mogućih kontrola, pri čemu kontrola može da se sprovede na bilo kom mjestu, a tako i u okviru saobraćajne kontrole“ ukazuje se u uredbi.

I pored negativnog testa lice koje uđe u Austriju iz rizičnih regiona i zemalja mora stupiti u desetodnevni karantin.

I dalje postoji mogućnost da se prekine samoizolacija nakon petog dana karantina, negativnim testom.

Sljedeća novina se tiče prekograničnih radnika, koji od sada moraju da se registruju elektronski prije ulaska u Austriju, i ujedno imaju negativan test.

Kao prekogranični radnici se vode, prema uredbi, sva lica koja najmanje jednom mjesečno iz poslovnih razloga putuju u Austriju.

Zbog novog soja, navodi se u uredbi, zabranjuje se ulazak građanima Velike Britanije, a od te zabrane izuzeti su samo građani EU, lica koja se nalaze na poslovnom putovanju i studenti koji dolaze iz Velike Britanije.

Za osobe koje su najmanje deset dana pred dolazak u “Alpsku republiku” boravili u zemljama sa niskom stopom zaraze, to jest Australije, Finske, Grčke, sa Islanda, Novog Zelanda, iz Norveške, Singapura, Južne Koreje i Vatikana ne postoje ograničenja prilikom ulaska u Austriju.

Takođe bez ograničenja ulazak u zemlju dozvoljen je, uz određene preduslove za osobe koje putuju zbog nepredvidivih događaja, neodloživih obaveza, posebno porodičnih razloga, ili zbog hitnih medicinskih usluga.

U uredbi se, takođe, pojašnjava i “ulazak u zemlju iz poslovnih razloga”, koji, kako se podvlači, moraju biti dokazani, na primjer potvrdom poslodavca, nalogom ili potvrdom o terminu za razgovor o zaposlenju.

 

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + = 10