Obične stvari koje su zabranjene princezama

0

Ljubitelji sedme umjetnosti rado se sjećaju Grace Kelly koja je, nakon udaje za princa, odustala od svoje glumačke karijere. Danas vrlo popularne princeze, koje su ove titule dobile takođe zahvaljujući udaji, Kate Middleton i Meghan Markle, morale su poput Kellyjeve da pristanu na brojna pravila koja nameće pripadanje kraljevskoj porodici. Neka od pravila koja se moraju poštovati djeluju zastarjelo, nekima ćete se vjerovatno nasmijati, zbog nekih možda poput Kalimera uzvikivati “nepravda”  ali iza svakog od ovih pravila stoji neki razlog.

Evo šta mediji navode kao najzanimljivije stvari koje princeze ne smiju da rade:

Princeze ne smiju da daju autograme

Princezama je dozvoljeno da se fotografišu sa fanovima kraljevske loze, mogu da se rukuju, prihvate cvijeće, ali ne smiju da daju autograme. Ovo pravilo je nastalo zbog straha kraljice Elizabete da će neko zloupotrijebiti potpis. Princeza svoj potpis može ostaviti samo na zvaničnom dokumentu.

Princeze ne smiju da samostalno vode svoje društvene mreže

Ovo pravilo, očigledno novijeg datuma, podrazumijeva da princeze ne smiju imati sopstvene Facebook, Instagram ili Twitter profile, kao ni blogove. Meghan Markle je imala blog “The Ti” kojeg je morala da se odrekne. Na društvenim mrežama članovi kraljevske porodice prisutni su samo kroz zajednički profil Kensington Palac i koriste ga gotovo isključivo za najavu događaja kojima će prisustvovati.

Princeze ne smiju da imaju karijeru

Meghan Markle je poput Grace Kelly bila glumica, dok je Kate Middleton radila u porodičnoj kompaniji. Nakon udaje, bavljenje profesijama je moralo da prestane. Umjesto toga, njihova dužnost je da se bave humanitarnim radom. Svaka od njih ima fond i može da usmjeri sredstva u organizacije koje podržava.

Princeze ne smiju da prekrste noge dok sjede

Noge i koljena moraju biti sastavljeni. Princeza eventualno može prekrstiti članke ako želi.

Princeze ne smiju da se poljube sa mužem u javnosti

Kraljica smatra da je nepristojno pokazivati osjećanja u javnosti, a insistira da se njeni unuci pristojno ponašaju. Dakle, nema ljubljenja, a i držanje za ruke nije najpoželjnije. Zbog ovog pravila, mediji su nagađali da William i Kate zapravo nisu bliski, a zamalo je nastao skandal kad je Markleova poljubila Harija nakon polo meča. Oprošteno joj je jer se događaj nije smatrao zvaničnim.

Princeze ne smiju da glasaju na izborima

Ovo nije strogo pravilo. Zakon ne zabranjuje kraljevskoj porodici da glasa na izborima, ali istovremeno navodi da je kraljičino glasanje protivustavno. Ipak, tradicionalno članovi porodice bliski kraljici ne glasaju.

Princeze ne smiju da igraju monopol

Ovo pravilo se zapravo odnosi na sve članove kraljevske porodice. Smatra se da monopol previše raspiruje strasti i da može izazvati svađe.

Princeze ne smiju da jedu ostrige

Ovo pravilo je uvedeno zbog potencijalnih alergijskih reakcija ili trovanja hranom što može biti rezultat neadekvatnog odlaganja hrane. Pravilo je uvedeno da bi se kraljevska porodica zaštitila.

Princeze ne smiju da izlaze same

Samostalni izlasci su zabranjeni. Čak i odlazak u kupovinu. Princeze uvijek prate tjelohranitelji, a Meghan Markle navodno ima samo žene tjelohranitelje.

Princeze ne smiju da odu na spavanje prije kraljice

Ovo pravilo se naravno primjenjuje samo onda kada su princeza i kraljica na istom mjestu. Smatra se lošim gestom uraditi bilo šta prije kraljice, ako ona u tome učestvuje. Ako ručaju za istim stolom, kraljica mora prva početi obrok. Čak i za rođendane, kraljica je ta koja prva dobija parče torte. A nakon što završi obrok, svi moraju prestati da jedu, prenosi CDM.

Modna pravila

Iako mnoga pravila nisu zvanična, već prosto preferencije kraljice, britanske princeze ih se strogo pridržavaju. To je pogotovo slučaj sa modnim pravilima.

  • Princeze ne smiju da nose kratke suknje. Čak i dužina neposredno iznad koljena se smatra neadekvatnom. Jasno pravilo o dužini ipak ne postoji. Nedozvoljeno je ono što kraljica proglasi prekratkim.
  • Jarko nalakirani nokti takođe ne dolaze u obzir. Pastelne boje ili odsustvo laka na noktima su poželjne opcije. Meghan Markle je nedavno imala manikir nešto jače roze boje i javnost je na ovo negativno reagovala.
  • Šeširi su obavezni ako princeze prisustvuju dnevnim zvaničnim događajima.
  • Najlon čarape se podrazumijevaju. Modni stil princeza je predmet mnogih blogova i razgovora modnih kritičara. Najlon čarape koje Kate uvijek nosi su često navođene kao nešto što kvari utisak. Međutim, obnažene noge nisu po pravilima kraljevske porodice.
  • Nošenje krzna je takođe nešto što se ne ohrabruje. Prihvatljivo je samo ako se pouzdano zna da je životinja umrla prirodnom smrću.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 2 = 1