Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2020.

0

Svake godine u „Zlatnoj dvorani“ bečkog Musikvereina Bečka filharmonija priređuje čuveni Novogodišnji koncert. Najpoznatiji koncert na svijetu prenosiće se putem malih ekrana u više od 90 zemalja svijeta. Da bi se uživo prisustvovalo koncertu potrebno je i malo sreće, jer se karte zbog velikog interesovanja izvlače putem lutrije.

Na programu Novogodišnjeg koncerta su kompozicije dinastije Straussa  i njihovih savremenika, vrhunske interpretacije valcera, polki i marševa.

Svake godine Bečkim filharmoničarima diriguje drugi šef orkestra. Neki od njih su: Mariss Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Riccardo Muti (2018), Christian Thielemann (2019), Andris Nelsons (2020).

Novogodišnji koncert se održava u udruženju Musikverein, u centru klasične muzike u Beču. Čuvena dvorana tzv. „Zlatna dvorana“ nije samo jedna od najljepših već je i akustički jedna od najboljih dvorana na svijetu. Izgrađena po uzoru na antičke dvorane, svečana sala se za Novogodišnji koncert ukrašava raznobojnim cvjetnim aranžmanima. Stubovi, karijatide i timpanon asociraju kao da je ovdje sagrađen pravi muzički hram.

Pored mogućnosti da se učestvuje u lutrijskom izvlačenju karata, svi zainteresovani mogu pratiti Novogodišnji koncert uživo i besplatno u Beču i to na otvorenom, na trgu ispred Gradske vijećnice i ispred zgrade Državne opere. Početak koncerta je svake godine 1. januara u 11.15 časova. Više informacija možete pronaći na www.wienerphilharmoniker.at.

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: WienTourismus / Manfred Horvath

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 6