Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2019. godine

0

Tradicionalni novogodišnji koncert Bečke filharmonije održaće se 1. januara 2019. godine u „Zlatnoj dvorani“ Bečkog muzičkog društva sa početkom u 11.15 časova. Bečkom filharmonijom će prvi put dirigovati Christian Thielemann. Ovaj poseban događaj pratiće uživo 40 miliona ljudi u više od 90 zemalja širom svijeta.

Sezona 2018/2019. je sedma sezona Christiana Thielemanna na mjestu glavnog dirigenta Saksonske državne kapele u Drezdenu. Thielemann je došao u Nirnberg davne 1988. godine na mjesto glavnog muzičkog direktora, a u rodni Berlin se vraća 1997. godine gdje do 2004. godine ostaje na mjestu dirigenta Njemačke opere.

Nakon Berlina Thielemann preuzima mjesto dirigenta Minhenske filharmonije od 2004. do 2011. godine. Od 2013. godine radi kao umjetnički urednik Uskršnjih svečanih igara u Salzburgu, a na mjestu dirigenta Bečke filharmonije nalazi se od 2000. godine.

Bečka filharmonija će prvog januara 2019. godine tradicionalno izvesti djela kompozitora iz porodice Strauß: Johann Strauß Sohn, Eduard i Josef Strauß. Pored toga, čućemo i kompozicije Josefa Hellmesbergera Sohn i Carl Michaela Ziehrer.

Za razliku od noviteta na mjestu dirigenta, cvjetni aranžmani se, kao i do sada, planiraju u saradnji sa Bečkim gradskim vrtovima. Uz pomoć glavnog baštovana i njegovog tima gradski vrtovi će Zlatnu dvoranu Bečkog muzičkog društva ispuniti najrazličitijim vrstama cvijeća.

Budući da je za cvjetni sjaj neophodno velika stručnost i dugogodišnje iskustvo, glavni cvjećar će sa svojim timom već 27. decembra započeti pripreme za ovaj veliki kulturni događaj.

Zbog posebnog interesovanja publike karte za novogodišnji koncert Bečke filharmonije ranije su rasprodate, a jedino mogu da se dobiju ukoliko vas „izvuku“.

Naime, kako bi ljubitelji muzike iz svih krajeva svijeta imali jednake šanse da nabave karte, organizovana je lutrija na web stranici Bečke filharmonije još početkom 2018. godine kada se izvlače sretni dobitnici.

Na isti način počev od 1. do 28. februara 2019. godine svi zainteresovani mogu da se prijave za sljedeću lutriju za novogodišnji koncert, 1. januara 2020. godine.

Link: https://www.wienerphilharmoniker.at/neujahrskonzert/neujahrskonzert-main

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Jeannette Handler

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × = 4