Novi presijek: Virus opasan kao španska groznica

0

Od posljedica covida umrlo je skoro isti broj američkih građana kao i tokom pandemije španske groznice – oko 675.000.

Španska groznica, koja se pojavila 1918. godine, završila se za dvije godine, a izazvala je između 40 i 50 miliona smrtnih slučajeva.

Kao i španska groznica, koronavirus možda nikada neće potpuno nestati iz naše sredine. Umjesto toga, naučnici se nadaju da će to postati blagi sezonski grip koji će se rješavati vakcinacijom.

“Nadamo se da će biti kao prehlada, ali nema garancije”, rekao je biolog sa Univerziteta Emory, Rustom Antia.

Za sada pandemija još uvijek drži Sjedinjene Američke Države i druge dijelove svijeta čvrsto u čeljustima.

Iako bi porast broja infekcija podstaknut delta varijantom koronavirusa mogao da dosegne vrhunac, broj smrtnih slučajeva u SAD u prosjeku se kreće preko 1.900 dnevno, što je najviše od početka marta, a ukupan broj žrtava u zemlji je u ponedeljak premašio 675.000, prema podacima koje vodi Univerzitet Johns Hopkins, iako se vjeruje da je stvarni broj veći.

Zima bi mogla da donese novi skok, a uticajni model Univerziteta u Vašingtonu predviđa da će još 1.000 Amerikanaca umrijeti od covida do 1. januara, što bi ukupan broj žrtava u SAD povećalo na 776.000.

Pandemija španske groznice ubila je 50 miliona žrtava širom svijeta u vrijeme kada je svijet imao četvrtinu populacije koju ima sada. Globalni broj smrtnih slučajeva od covida sada iznosi više od 4,6 miliona.

Broj umrlih od španske groznice u SAD je gruba pretpostavka, s obzirom na nepotpune zapise tog doba i loše naučno razumijevanje onog što je izazvalo bolest. Broj od 675.000 dolazi iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Groznica se 1918–1919. smatrala najgorom pandemijskom bolešću u ljudskoj istoriji. Nije jasno da li će se sadašnja pošast na kraju pokazati smrtonosnijom.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × = 27