Novi način za istraživanje Beča

0

Na bečkim se ulicama može uočiti sve više mopeda i električnih romobila, a uskoro bi ih moglo biti još i više. Grad Beč izdao je dozvolu preduzećima koja će širom grada iznajmljivati električne romobile.

Budući da su električni romobili pravno definisani kao bicikli, za njihove vozače vrijede ista pravila kao i za bicikliste, tj. poštivanje saobraćajnih znakova, pridržavanje brzinskih ograničenja i zabrana vožnje po trotoarima. Električni romobili osim toga moraju biti parkirani tako da ne smetaju ostalim učesnicima u saobraćaju.

Prema ovoj odluci dozvoljava se maksimalno 1500 e-rollera po iznajmljivaču. Prvi ponuđači na bečkom tržištu američka su “sharing“ poduzeća Bird i Lime koja su prisutna u mnogim američkim gradovima, ali i Parizu i Bruxellesu.

Iznajmljivanje električnih romobila provodi se preko aplikacije, a pola sata korištenja romobila košta otprilike 5,50 eura. Električni romobili razvijaju brzinu do 24 km/h, a nakon 20 pređenih kilometara potrebno ih je napuniti.

Za preduzeća koja će ubuduće iznajmljivati električne romobile važi obavezna akreditacija, registracija i obilježavanje svakog romobila.

Rok za uklanjanje oštećenih ili pogrešno parkiranih romobila iznosiće četiri sata radnim danom odnosno dvanaest sati vikendom, nakon čega će komunalni redari ukloniti vozila i vlasnicima izdati kaznu od 700 eura, piše Pun Kufer.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 1 =