Nove odluke nove vlade: Manji dječji dodatak za strance i manji doprinos u slučaju nezaposlenosti

0

Nova vlada počela je s ispunjavanjem svojih izbornih obećanja! Na nedavnom sastanku donesene su nove odluke: smanjen je dječji dodatak za djecu austrijskih državljana koji žive van Austrije i smanjeni su doprinosi za osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

Odluka o smanjenju dječjeg dodatka se odnosi na djecu državljana EU, najviše iz Mađarske, Poljske, Rumunije, koji ne žive s roditeljima u Austriji. Za djecu državljana „trećih država“ (Srbije, Bosne i Hercegovine) dječji dodatak se neće uopšte isplaćivati ako djeca ne žive s njima u Austriji.

Nova vlada zapravo planira da izjednači dječji dodatak sa iznosom dodatka koji se isplaćuje u zemljama porijekla stranih radnika u kojima djeca žive. Na taj način profitiraće samo državljani još bogatijih zemalja EU i Švajcarske, jer će njihova djeca primati viši dječji dodatak, koliki je inače u ovim zemljama.

Plan je da se na ovaj način uštedi oko 114 miliona eura, što je svega 2,6 posto od ukupno 4,4 milijarde eura koje se godišnje isplaćuju za svu djecu u Austriji na ime dječjeg dodatka i poreske olakšice.

Smanjenje doprinosa

Od odluke o smanjenju doprinosa zaposlenih za osiguranje u slučaju nezaposlenosti korist će imati samo oni koji zarađuju do 1.948 eura bruto mjesečno, jer će plaćati prosječno 310 eura godišnje manje za osiguranje.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 1 = 8