Nova FB aplikacija omogućava prepoznavanje lica za 5 sekundi

0

Nova Facebook aplikacija obradovala je brojne korisnike popularne društvene mreže, jer omogućava još jednostavnije i kreativnije dijeljenje fotografija s određenim ljudima.

Moments aplikacija predstavlja impresivno tehnološko rješenje na kojemu je Facebook radio godinama: od algoritma koji prepoznajte lica ljudi na svim fotografijama pa do grupiranja većeg broja fotografija i mogućnost dijeljenja.

Fascinantno je da aplikacija između 800 miliona fotografija pronađe traženo lice za manje od pet sekundi, kao i da prepoznaje lica koja se nalaze na fotografiji ali nisu okrenuta prema kameri.

Sva lica aplikacija prepoznaje s 98 posto tačnosti, a zatim pomoću „behind the scenes“ tehnologije grupira fotografije, na primjer, vjenčanja, proslave i okupljanja.

„Jedan od najvećih problema modernog doba je prevelik broj informacija i nedostatak vremena da ih se obradi. Praktičan primjer aplikacije je da među velikim brojem fotografija u vašem mobitelu grupirate fotografije primjerice svog djeteta i među stotinama odaberete najbolju“, izjavio je Mike Schroepfer iz Facebooka i dodao kako je to samo početak jednog znatno većeg i složenijeg projekta.

Foto: shuterstock.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 6