Njemačka, rumunska i srpska etnička zajednica najveće u Austriji

1

Svaki četvrti stanovnik Austrije, odnosno njih 2,24 miliona, ima strano porijeklo, pokazuje Izvještaj o integraciji, prema kojem su Srbi „potisnuti” na treću poziciju po broju kao etnička zajednica, iza Njemaca i Rumuna.

Od 2015. posebno je porastao broj Sirijaca, Avganistanaca, ali i Rumuna, Bugara i Mađara.

U izvještaju se ističe da su glavni izazovi na tržištu rada i u zdravstvu.

Buduće težište biće tržište rada, najavila je ona, ukazujući da su prije svega Ukrajinci, zbog visokog nivoa obrazovanosti, „neka vrsta nade”.

Na drugoj strani, ukazano je na prezentaciji izvještaja, potrebni su ciljani programi integracije Sirijaca, Avganistanaca, posebno žena tog porijekla.

Statistički podaci iz Izvještaja pokazuju da se udio stranaca među zaposlenima prošle godine povećao sa 21,2 na 22,3 odsto, a udio žena među stranom radnom snagom sa 40 odsto je jasno ispod ukupnog prosjeka od 46 procenata.

Izvještaj pokazuje i da migranti slabije od ostatka stanovništva koriste preventivne zdravstvene usluge, kao što su zubari ili mamografija.

Isto tako je navedeno da je stopa vakcinisanosti protiv korone kod Austrijanaca 73 odsto, a kod stranih sugrađana svega 56 procenata.

Izvještaj pokazuje i da su Rumuni sve značajnija etnička zajednica u Austriji. Poslije Njemaca (218.347), oni su najveća grupa stranih državljana, sa 140.454 pripadnika. Time su državljani Rumunije ispred srpskih kojih, prema Statističkom zavodu, ima 121.643.

Na četvrtom mjestu su turski državljani sa 117.944, na petom Bosanci (97.676). Sljedeću veću etničku grupu čine Hrvati (96.759), pa Mađari (94.595). Zanimljivo je da se već na osmom mjestu etničkih zajednica nalaze Sirijci sa 70.901.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

1 komentar

  1. Austrija je bila i ostala popularna kod balkanaca, kada se skupe i Srbi i Hrvati, Makedonci, Bih, onda su najveća strana zajednica. Ne bi trebalo da se razdvajaju iako je to ovde slučaj. Moje iskustvo sa selidbama kaže da se sele cele familije, nose čak i svoje pokućstvo. Mada ima neki mali trend vraćanja, najviše zbog kovida, ovde je ipak manja disciplina glde nošenja maski i lockouta

Ostavi komentar


4 − 1 =