Njemačka ambasada istražila: Kako građani Austrije vide svoje susjede

0

Ambasada Njemačke u Austriji sprovela je istraživanje javnog mnjenja sa ciljem da vidi kako stanovnici Austrije gledaju na svog susjeda.

Prema dobijenim rezultatima, prema stanovnicima Njemačke ne postoje pretjerane simpatije. Na pitanje koliko im je Njemačka simpatična, rezultat je bio pozitivan sa 6,1, na skali od 11.

Petina ispitanih stanovnika Austrije rekla je da im Nijemci nisu baš simpatični. Isto toliko njih misli da u Austriji živi previše Nijemaca. Simpatije prema Nemačkoj su veće u starijoj grupaciji građana.

Posljednjih deset godina mišljenje o Nijemcima je uglavnom isto, a razlog je, sudeći prema odgovorima, arogancija, preglasni nastup, politika i negativni doživljaji sa njemačkim turistima.

Stanovnici Austrije smatraju Nijemce i za pouzdane, direktne, ali i kao osobe koje uvijek žele da budu u pravu. Takođe, smatraju da je tačnost tipična za ovu zemlju.

Za veći dio ispitanih, 75 posto, partnerstvo sa Nijemcima je zamislivo. Ali, 78 posto njih smatra da Nijemci drugačije razmišljaju od stanovnika Austrije, osim u Bavarskoj gdje tek jedna trećina smatra da postoje razlike u mentalitetu.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − = 2