Nikolić: “Uslov za EU ne sme biti odricanje od Kosova”

0

Predsjednik Srbije Tomislav NIkolić izjavio je tokom gostovanja u jednoj emisiji sa nacionalnom frekvencijom, da uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju ne smije biti odricanje od Kosova i Metohije. Kao razlog za otvoreno iznošenje ovakvog stava Nikolić je naveo jer je novi sastav Evropske komisije nastupio mnogo oštrije, otvorenije o svojim zahtjevima a pogotovo o odnosu Beograda i Prištine.

“Moj stav je jasan i apsolutno nepromenjen – mi treba da budemo u EU, kao i da u Uniju treba da uđemo ponosno. Moj stav da uslov za ulazak u Uniju ne sme da bude odricanje od Kosova i Metohije takođe je moj život i tu više nema šta da se promeni. I to je toliko jasno EU, da su sve vreme govorili da to niko od nas i ne traži”, kazao je Nikolić u emisiji.

“Znači, oni sad ne kažu – mi od vas ne tražimo da priznate nezavisnost Kosova i Metohije, već kažu ono što je rekao nemački parlament pre dve godine – da biste postali član EU moraćete da donesete potpisan ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom u kome će biti definisani svi vaši odnosi”, rekao je Nikolić.

Nikolić je ocijenio da to “nije šija, nego vrat”.

“Ako Priština neće da potpiše taj ugovor, kad ćemo da postanemo član EU. A zašto neće (da potpiše), neće jer ne priznajemo nezavisnost Kosova i Metohije”, naglasio je Nikolić, dodajući da se “tako vrtimo u krug”.

Provjeriti sastav Biroa za koordinaciju tajnih službi

Prezentujući planove za 2015, godinu Nikolić je rekao da je jedan od prvih poslova provjeravanje sastava Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti.

“Biro radi, ali istina je da je Aleksandar Vučić preuzimanjem funkcije predsednika vlade preuzeo mnogo više poslova nego što je imao do tada kao potpredsednik i ministar odbrane. Mislim da sada treba proveriti sastav Biroa za koordinaciju službi bezbednosti – to je jedan od prvih poslova iduće godine koji ćemo zajednički da radimo”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, postoji manjkavost vezana za to ko odlučuje da li je dozvoljeno prisluškivanje, praćenje, kao i da to mora da bude rješavano isključivo u najvišem sudu.

“Predsednik republike nije postavljen da bi kontrolisao službe bezbednosti. On može da, kao što to i radim, usmerava i da s vremena na vreme razgovara o tome dokle su stigli”, naveo je Nikolić.

Kako smatra, postoje informacije koje nisu za predsjednika države.

“Stvar je procene šta oni misle da je u interesu države. Oni znaju moj stav da ja mislim da nije od interesa za državu ko s kim razgovara, ko se s kim sastaje, takva spletkarenja i ogovaranja”, dodao je Nikolić.

“U Srbiji je oduvek postojala želja onih koji su na vlasti da znaju o svima sve. Ja ni takvu želju nemam, jer se na taj način drugačije odlučuje”, istakao je predsjednik Srbije.

Predsjednik treba da bude biran u parlamentu

Istom prilikom Nikolić je istakao da bi trebalo promijeniti i način izbora predsjednika republike, koji umjesto direktno, treba da bude biran u parlamentu, kao i da je njegovo pristajanje na sadašnji sistem bio ustupak Demokratskoj stranci.

Nikolić je rekao da je svojevremeno, kad su usaglašavali stavove Vojislav Koštunica, Boris Tadić i on, “a sve preko Koštunice jer Tadić i ja tad nismo imali komunikaciju, Tadićev zahtjev je bio da predsjednik treba da bude biran direktno”.

“Ja sam se zalagao da ga bira skupština s ovlašćenjima koja su mu predvideli. Međutim, on je rekao da uopšte neće da glasa za ustav ako predsednik ne bude biran direktno. Rekao sam mu da se ne bojim tog direktnog izbora, jer sam i ranije bio uveren da ću da ga pobediti. Bilo bi dobro da sam ga pobedio ranije”, naveo je Nikolić.

Nikolić je dodao i da Srbija ima predsjednički sistem, tj. način biranja predsjednika kao Rusija, SAD ili Francuska, a da predsjednik poslije toga nema takvu moć i takvu vlast koju imaju direktno izabrani predsjednici u drugim državama.

“Treba rešiti – ili će imati moć – ja sigurno tada neću biti kandidat – ili će ga birati skupština, sa težim uslovima da ga razreši nego što ga bira da bi se moglo biti makar siguran da neće svako da se igra s funkcijom predsednika republike, pa sad si mi po volji, sad nisi”, zaključio je Nikolić.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × 4 =